(no subject)

Autor: Marek Gorka (marek.gorka_at_bofh.tpi.pl)
Data: Tue 16 Oct 2001 - 10:02:33 MET DST


<huh, z tego wszystkigo mi sie netscape posypal. :\>

Dariusz wrote:

> Marcin Jurczuk napisał:
<cut>
> > Jeszcze raz:
> > 1. Przeczytaj post Michała
> > 2. Przeczytaj swój.
> > 3. diff <post_Michała> <twój_post>
> > 4. wyslij diffa na grupe :-)
>
> umiesz piec ciasto drozdzowe ?
> to wyslij przepis na grupe

sluze:

Ciasto drożdżowe

Na 2 blachy. Łatwe i szybkie. Przepis mojej mamy.

Składniki:
1 kg mąki
50g drożdży
0,5 l ciepłego mleka
2 żółtka
250 g roztopionego tłuszczu (masło lub margaryna)
1 łyżka oleju
3 łyżki cukru kryształ
0,5 łyżki soli

Przygotowanie:

Rozpuścić drożdże w letnim mleku, dodać wszystkie pozostałe
składniki i wyrobić ciasto ręcznie. Kiedy odchodzi od ręki
(czyli nie klei się już) - jest gotowe.

Zostawić do wyrośnięcia.

Wyłożyć na blachę posmarowaną tłuszczem i posypaną mąką.
Można ewentualnie dowolne owoce poukładać na cieście. Wierzch
posypać kruszonką.

Piec około 1 godziny (180 stopni w piecu elektrycznym normalnym,
160 stopni w piecu elektrycznym z obiegiem powietrza).

Smacznego!

-- 
[......Marek Gorka, tp.internet.......]
[..........[ marekg_at_tpi.pl ]..........]


To archiwum zostało wygenerowane przez hypermail 2.1.7 : Wed 19 May 2004 - 17:05:01 MET DST