Autor: Marek Gorka (marek.gorka_at_bofh.tpi.pl)
Data: Tue 16 Oct 2001 - 10:02:33 MET DST
<huh, z tego wszystkigo mi sie netscape posypal. :\>
Dariusz wrote:
> Marcin Jurczuk napisał:
<cut>
> > Jeszcze raz:
> > 1. Przeczytaj post Michała
> > 2. Przeczytaj swój.
> > 3. diff <post_Michała> <twój_post>
> > 4. wyslij diffa na grupe :-)
>
> umiesz piec ciasto drozdzowe ?
> to wyslij przepis na grupe
sluze:
Ciasto drożdżowe
Na 2 blachy. Łatwe i szybkie. Przepis mojej mamy.
Składniki:
1 kg mąki
50g drożdży
0,5 l ciepłego mleka
2 żółtka
250 g roztopionego tłuszczu (masło lub margaryna)
1 łyżka oleju
3 łyżki cukru kryształ
0,5 łyżki soli
Przygotowanie:
Rozpuścić drożdże w letnim mleku, dodać wszystkie pozostałe
składniki i wyrobić ciasto ręcznie. Kiedy odchodzi od ręki
(czyli nie klei się już) - jest gotowe.
Zostawić do wyrośnięcia.
Wyłożyć na blachę posmarowaną tłuszczem i posypaną mąką.
Można ewentualnie dowolne owoce poukładać na cieście. Wierzch
posypać kruszonką.
Piec około 1 godziny (180 stopni w piecu elektrycznym normalnym,
160 stopni w piecu elektrycznym z obiegiem powietrza).
Smacznego!
-- [......Marek Gorka, tp.internet.......] [..........[ marekg_at_tpi.pl ]..........]
To archiwum zostało wygenerowane przez hypermail 2.1.7 : Wed 19 May 2004 - 17:05:01 MET DST