OC: Różne procesory - ta sama linia produkcyjna?

Autor: Marek <marek_at_wp.pl>
Data: Sun 23 Apr 2006 - 14:04:27 MET DST
Message-ID: <e2fqg4$4dv$1@achot.icm.edu.pl>
Content-Type: text/plain; format=flowed; charset="iso-8859-2"; reply-type=original

Interesuje mnie jak są tworzone procesory.
Czy to nie jest przypadkiem tak, że jak wchodzi jakiś nowy rdzeń,
na przykład Barton, to producent tak naprawdę produkuje tylko
najwyższy model (3200+), po czym blokuje mu mnożnik i tak powstają modele:
3000+, 2500+, itd.?

A może te niższe modele to 3200+, które nie przeszły pomyślnie testów przy
zakładanej częstotliwości i zostały firmowo "underclockowane" ?

W jaki sposób producent przeprowadza takie testy i na ile są one dokładne?

Innymi słowy usiłuję ustalić, czy Barton 3200+ jest przez producenta w jakiś
specjalny sposób przystosowany do pracy jako 3200+ i ma coś, czego nie ma
Barton 2500+.

Z drugiej strony chyba jednak 3200+ różni się jakoś na etapie produkcji od
2500+, skoro 2500+ podkręcony do 3200+ wydziela więcej ciepła niż
"oryginalny" 3200?
Received on Sun Apr 23 14:05:06 2006

To archiwum zostało wygenerowane przez hypermail 2.1.8 : Sun 23 Apr 2006 - 14:51:18 MET DST