Re: Caviar 1.6 GB

Autor: Jarek Lis (lis_at_okapi.ict.pwr.wroc.pl)
Data: Wed 27 Mar 1996 - 16:12:51 MET


Rafal Bulacinski (rafbul_at_bull.mimuw.edu.pl) wrote:
: Niedawno podczas sporow o roznym transferze w PIO(3 i 4), Karpio
: postawil teze, ze pomiedzy PIO3 i 4 nie ma wiekszej roznicy, bo i tak cala
: sprawa "lezy" w wewnetrznym transferze dysku. Otorz jak sie okazuje, ma chyba
: racje. Jak podaje ulotka:
: Data transfer rate:
: media to buffer 77 Mbits/s MAX ;czyli ok. 9.5 MB/s
: buffer to host 16.6 MB/s (mode 4 PIO) ;MAX
: 16.6 MB/s (multi word 2 DMA) ;MAX

I gdzie ty nie widzisz wiekszej roznicy? Jesli z tego dysku nie odbierasz
9.5MB/s, to go po prostu nie wykorzystujesz w pelni. Marnuje sie.
A przy PIO3 9.5MB/s nie wyciagniesz.

P.S. ulotka ulotka, ale mnie bydle wiecej niz 4.8MB/s nie wyciagnelo.
     Wtedy faktycznie roznica niewielka, dopoki sie unixa nie odpali.

: Z innych "ciekawych" rzeczy warto warto chyba wiedziec, co nasze dyszczki sa
: w stanie wycierpiec. I tak na przyklad wstrzasy podczas pracy dysku moga
: wynosic do 10G (2 na sekunde max) (1G to rownowaznosc przyspieszenia ziemskiego)
: W stanie spoczynku do 150G (do trzech upadkow na os - nie chodzi tu o trzy pady
: OS-a :) ).

Nieprawda. Kazdy upuszczony na podloge Caviar nadawal sie do wymiany. Co
innego Fujitsu (stare, 180).

: Nastepna rzecz, czyli temeratura pracy: od 5 stopni do 55. Uwaga - przyrost
: temperatury nie moze byc wiekszy niz 10 stopni na godzine.

He, he - sam grzeje sie szybciej.

Jarek.



To archiwum zostało wygenerowane przez hypermail 2.1.7 : Tue 18 May 2004 - 12:41:09 MET DST