Lista chemfan@man.lodz.pl
[Lista archiwów] [Inne Listy]

Niebezpieczny dla zdrowia wszechobecny pigment TiO2.

To: Chemia popularnonaukowa <chemfan@man.lodz.pl>
Subject: Niebezpieczny dla zdrowia wszechobecny pigment TiO2.
From: ll <listowner.listy@gmail.com>
Date: Tue, 21 Feb 2017 01:30:59 +0000
Niebezpieczny dla zdrowia wszechobecny pigment TiO2:

http://www.dailymail.co.uk/health/article-4234664/Should-stop-eating-chewing-gum-bread.html
https://phys.org/news/2017-02-food-additive-candy-gum-digestive.html
https://www.researchgate.net/profile/Elad_Tako/publication/312503937_Titanium_dioxide_nanoparticle_ingestion_alters_nutrient_absorption_in_an_in_vitro_model_of_the_small_intestine/links/5880dda2aca272de1a4101af.pdf

Rozne inne publikacje o szkodliwosci TiO2 pojawiaja sie od dluzszego
czasu, np.:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28106049
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25091211
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25524809
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26391178
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25441061
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23587290
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27117919

Niestety, sa ignorowane przez legislatorow i wielu producentow, ktorzy
dodaja ten pigment juz niemal wszedzie i do wszystkiego, nawet tam gdzie
tego zupelnie nie potrzeba.
Z jadalnych rzeczy TiO2 moga zawierac np. slodycze, mleko, pieczywo,
ciasta, chrzan tarty, majonez, otoczki lekow itp., itd. wszystko po to,
zeby produkty wygladaly na bielsze.
Szczegolne zdumienie budzi barwienie lekow dwutlenkiem tytanu - co za
roznica pacjentowi czy tabletka bedzie snieznobiala czy nie, leki sa
przeciez i tak roznokolorowe (aczkolwiek rowniez w kolorowych otoczkach
niektorych lekow oraz w niektorych kolorowych lukrach tez znajduje sie
TiO2 - po co?).

Dopiero ostatnio rzad Francji zainteresowal sie problemem:
http://in.reuters.com/article/us-france-food-additive-idINKBN1542BX

Ale eksperci rzekomo mowia:
"Despite the findings, health experts are adamant that titanium dioxide is
safe and claim ingestion is nearly unavoidable."
http://www.dailymail.co.uk/health/article-4234664/Should-stop-eating-chewing-gum-bread.html

Unia tez sie nie popisala:
"The European Union's food safety agency EFSA last year completed a
re-evaluation of the E171 additive in food, concluding that available data
did not indicate health concerns."
http://in.reuters.com/article/us-france-food-additive-idINKBN1542BX

Ot tak po prostu, bezpieczny i juz, pomimo ze nie ma i nie bylo
przekonywajacych badan potwierdzajacych jego bezpieczenstwo.
Wprowadzono ten dodatek do zywnosci w 1969 r. po prostu zakladajac, ze
bedzie bezpieczny:

"Numerous scientific articles have observed that TiO2 can pass and be
absorbed by the mammalian gastrointestinal tract; can bioconcentrate,
bioaccumulate, and biomagnify in the tissues of mammals and other
vertebrates; has a very limited elimination rate; and can cause
histopathological and physiological changes in various organs of animals.
Such action is contrary to the 1969 decision to approve the use of TiO2 as
an inactive ingredient in human food without an established acceptable
daily intake, stating that neither significant absorption nor tissue
storage following ingestion of TiO2 was possible. Thus, relevant
governmental agencies should reassess the safety of TiO2 as an additive in
human food and consider establishing an acceptable maximum daily intake as
a precautionary measure."
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25091211


<Pop. w Wątku] Aktualny Wątek [Nast. w Wątku>
  • Niebezpieczny dla zdrowia wszechobecny pigment TiO2., ll <=