Lista chemfan@man.lodz.pl
[Lista archiwów] [Inne Listy]

Re: Stopiona sol kuchenna wlana do wody wybucha.

To: "Chemia popularnonaukowa." <chemfan@man.lodz.pl>
Subject: Re: Stopiona sol kuchenna wlana do wody wybucha.
From: Krzysztof Kleszcz <k.kleszcz@gmail.com>
Date: Sun, 13 Mar 2016 09:06:07 +0100
Właściwie nie jest to dziwne, że ciecz o temp. 800 C wlana do wody powoduje
wybuch (w sensie fizycznym). Raczej dziwne jest czemu boraks, kwas borowy i
węglan sodu nie dają tego efektu. Może chodzi o mniejszą ruchliwość jonów
(bo większe) i w zw z tym szybkość  przekazywania ciepła jest mniejsza?
kk

W dniu 13 marca 2016 01:29 użytkownik ll <listowner.listy@gmail.com>
napisał:

> Stopiona sol kuchenna ogrzana do wysokiej temperatury (wyzszej niz
> temperatura topnienia) wlana do wody wybucha, ale inne stopione sole juz
> nie daja takiego efektu:
> http://www.youtube.com/watch?v=PDRWQUUUCF0
>
>

<Pop. w Wątku] Aktualny Wątek [Nast. w Wątku>