To: | "Chemia popularnonaukowa." <chemfan@man.lodz.pl> |
---|---|
Subject: | Re: Stopiona sol kuchenna wlana do wody wybucha. |
From: | Krzysztof Kleszcz <k.kleszcz@gmail.com> |
Date: | Sun, 13 Mar 2016 09:06:07 +0100 |
Właściwie nie jest to dziwne, że ciecz o temp. 800 C wlana do wody powoduje wybuch (w sensie fizycznym). Raczej dziwne jest czemu boraks, kwas borowy i węglan sodu nie dają tego efektu. Może chodzi o mniejszą ruchliwość jonów (bo większe) i w zw z tym szybkość przekazywania ciepła jest mniejsza? kk W dniu 13 marca 2016 01:29 użytkownik ll <listowner.listy@gmail.com> napisał: > Stopiona sol kuchenna ogrzana do wysokiej temperatury (wyzszej niz > temperatura topnienia) wlana do wody wybucha, ale inne stopione sole juz > nie daja takiego efektu: > http://www.youtube.com/watch?v=PDRWQUUUCF0 > > |
<Pop. w Wątku] | Aktualny Wątek | [Nast. w Wątku> |
---|---|---|
|
Poprzedni wg. Daty: | Re: Stopiona sol kuchenna wlana do wody wybucha., plesiuk |
---|---|
Następny wg. Daty: | Re: Stopiona sol kuchenna wlana do wody wybucha., ll |
Poprzedni w Wątku: | Stopiona sol kuchenna wlana do wody wybucha., ll |
Następny w Wątku: | Re: Stopiona sol kuchenna wlana do wody wybucha., plesiuk |
Indeksy: | [Data] [Wątek] [Lista archiwów] [Inne Listy] |