Witam
W przemy¶le, w celu okre¶lenia czysto¶ci produktów organicznych (np estrów,
alkoholi itp) stosuje siê test z kwasem siarkowym. ¦ciemnienie produktu
(nawet nieznaczne 10 - 20 °Hz) ¶wiadczy o obecno¶ci zanieczyszczeñ. Czy ma
kto¶ mo¿e pomys³, jakiego typu zwi±zki moga byæ tymi zanieczyszczeniami? W
necie znalaz³em generalnie tylko dwie odpowiedzi:
szkoln±: "kwas siarkowy jest higroskopijny i odwadnia zwi±zki organiczne
prowadz±c do ich zwêglenia"
ogóln±: "£atwo zwêglaj±ce siê zanieczyszczenia" (carbonizable impurities)
Ale nie mogê znale¼æ, jakiego typu zazwyczaj s± to zwi±zki: nienasycone,
aldehydy, diole, zwi±zki o wiêkszej ilo¶ci atomów wêgla, aromaty? Estry i
proste alkohole chyba nie, bo na nich siê ten test wykonuje.?
Pozdrawiam
Andrzej Ledwig
__________ Informacja programu ESET NOD32 Antivirus, wersja bazy sygnatur wirusow 6202 (20110613) __________
Wiadomosc zostala sprawdzona przez program ESET NOD32 Antivirus.
http://www.eset.pl lub http://www.eset.com
Received on Sat Jun 18 07:05:20 2011
To archiwum zosta³o wygenerowane przez hypermail 2.1.8 : Sat 18 Jun 2011 - 07:12:00 MET DST