To zupełnie nie to.... Chodzi o test typu papierek pH (lub badanie glukozy
we krwi). Kropla soku z buraka... i wiemy, ile tam jest cukru (choć w
przybliżeniu). W ostateczno¶ci jaki¶ test probówkowy, ale nie ze stężonymi
kwasami i skomplikowanymi procedurami.
Z poważaniem
Marek Schmidt
CHMES, ul. Obornicka 225a, 60-650 Poznań
tel.kom. +48 605 165 844
tel./fax +48 61 822 61 51
chmes@chmes.poznan.pl
www.chmes.pl
W dniu 14 czerwca 2011 21:17 użytkownik Aneta Kluz <lambda2@interia.pl>napisał:
> Poniewa sacharoza pod wpływem kwasu siarkowego(VI) ma kolor czarny, to może
> do soku z buraka dodać taki kwas i sprawdzić czy faktycznie jest tam
> sacharoza, chyba że wymagane jest sprawdzenie stężenie sacharozy???
>
> ----------------------------------------------------------------
> Doladuj telefon przez Internet!
> Sprawdz >> http://linkint.pl/f29ba
>
Received on Tue Jun 14 22:45:26 2011
To archiwum zostało wygenerowane przez hypermail 2.1.8 : Tue 14 Jun 2011 - 23:12:00 MET DST