Podczas ogrzewania w obecności jonów wodorowych sacharoza hydrolizuje z wytworzeniem jednej cząsteczki glukozy i jednej cząsteczki fruktozy:
C12H22O11 + H2O -> C6H12O6 (glukoza) + C6H12O6 (fruktoza)
Sacharoza w odróżnieniu od powstającej podczas hydrolizy glukozy nie posiada właściwości redukujących.
"Marek Schmidt" <chmes@chmes.poznan.pl> pisze:
> Dzień Dobry,
>
> Czy ktoś z szanownych czytelników listy spotkał się może z szybkimi testami
> (papierki) na sacharozę. Chodzi mi o półilościowe określenie zawartości
> cukru w burakach cukrowych.
>
> Z poważaniem
>
> Marek Schmidt
> CHMES, ul. Obornicka 225a, 60-650 Poznań
> tel.kom. +48 605 165 844
> tel./fax +48 61 822 61 51
> chmes@chmes.poznan.pl
> www.chmes.pl
>
----------------------------------------------------------------
Dzwonki MP3 na telefon. To sa prawdziwe hity!
Pobierz >> http://linkint.pl/f29c2
Received on Tue Jun 14 21:14:34 2011
To archiwum zosta³o wygenerowane przez hypermail 2.1.8 : Tue 14 Jun 2011 - 22:12:01 MET DST