Hej,
Temat może nie do końca chemiczny - ale szukam, szukam i na sieci sa
albo domysły albo tylko jakieś niepotwierdzone opinie...
Chodzi mi o skład obecnie produkowanego piwa przemysłowo, w Polsce
(Tyskie, Żubr, Lech etc.).
Na sieci jest wiele opinii, ze podstawa piwa nie jest już słód
jęczmienny tylko różnego rodzaju inne bogate w skrobię, tańsze rośliny
(np. kukurydza) lub nawet ekstrakty cukrowe.
dość sporo opinii wynika z faktu umieszczenia na etykietce piw nie
składu (jaki by sie wydawało ze powinien być: woda, słód jęczmienny,
chmiel i E300 ;)) a jedynie dopisek "Zawiera słód jęczmienny".
Z drugiej strony taki dopisek może (nie musi) wynikać z ustawy
"w sprawie znakowania środków spożywczych"
(http://www.abc.com.pl/serwis/du/2007/0966.htm) gdzie są osobne przepisy
dla np. piwa
"2. Dopuszcza się znakowanie opakowanego środka spożywczego, którego
największa powierzchnia jest mniejsza niż 10 cm2, przez podanie co
najmniej następujących informacji:
1) nazwy środka spożywczego;
2) daty minimalnej trwałości albo terminu przydatności do spożycia;
3) zawartości netto lub liczby sztuk opakowanego środka spożywczego.
3. Przepis ust. 1 pkt 2 nie dotyczy następujących środków spożywczych:
...
6) piwa, wyrobów winiarskich, napojów spirytusowych, z tym że w
przypadku gdy te środki spożywcze zawierają składniki alergenne,
określone w załączniku nr 1 do rozporządzenia, lub składniki pochodzące
ze składników alergennych, w ich oznakowaniu podaje się nazwy tych
składników poprzedzone nagłówkiem obejmującym wyraz "zawiera", chyba że
taki składnik został wymieniony w wykazie składników lub w nazwie, pod
którą dany środek spożywczy występuje w obrocie."
Nie wiem czy słód jęczmienny jest alergenem...
ktoś z Was jest może w stanie rzucić trochę światła na ten temat?
Pozdrawiam
-- Adrian (Sauron) Siemieniak /~//_ .. Who can destroy The Thing, sauron(at)rpg.pl / //__\ controls The Thing ... (DUNE)Received on Wed Jun 17 14:31:57 2009
To archiwum zostało wygenerowane przez hypermail 2.1.8 : Wed 17 Jun 2009 - 15:12:00 MET DST