Re: Rodział mieszaniny aminokwasów i cukrów

Autor: Jerzy Peszke <j.peszke_at_rocketmail.com>
Data: Wed 18 Mar 2009 - 21:24:03 MET
Message-ID: <793335.57229.qm@web33102.mail.mud.yahoo.com>
Content-Type: text/plain; charset=utf-8

Z tego co pamietam, to aminokwasy sa jonami i to jonami obojnaczymy. Bazujac na mojej skromnej wiedzy, cukier nie dysocjuje. Moze to bylaby wskazowka? Jak jest temperatura wytracania z roztworow wyzszych alkoholi lub mieszanin woda/alkohol (butanol, propanol) cukrow lub aminokwasow? Tak mi przyszko do glowy - rozpusc to cudo w rozpuszczalniku i oziebic. Swoja droga ciekawe co pierwsze wypadnie. Stawiam na aminokwasy. Ostatni pomysl - sprobowac rozdzielic. Cukry sa dobrze rozpuszczalne w rozpuszczalnikach polarnych. Przynajmniej niektore aminokwasy sa hydrofobowe. Rozpuscic calosc w wodzie i dodac np. toluenu. wytrzasac i po rozdzieleniu odparowac frakcje toluenu. Nastepnie uzyc bardziej polarnego rozpuszczalnika - np. cykloheksanonu. Ostatnia metoda to polimeryzacja aminokwasow do bialek. Wytracony osad wystarczy przesaczyc. Pozdrawiam Jurek (George) --- On Wed, 3/18/09, witas@autograf.pl <witas@autograf.pl> wrote: > From: witas@autograf.pl <witas@autograf.pl> > Subject: Re: Rodział mieszaniny aminokwasów i cukrów > To: "Chemia popularnonaukowa." <chemfan@man.lodz.pl> > Date: Wednesday, March 18, 2009, 10:06 PM > 20 aminokwasów? Powodzenia > życzę..... A metoda nie ma być domowa tylko skuteczna i w > miarę nie upierdliwa- na warunki dobrze wyposażonego > laboratorium. Btw. w punkcie izoelektrycznym aminokwasy > nadal są rozpuszczalne w wodzie.... > > Pozdrawiam > > Michal Walczak pisze: > > Jesli to ma byc metoda mozliwie "domowa" to ja bym > probowal po kolei wytracac aminokwasy w ich punkcie > izoelektrycznym...Michal > > > > --- On Wed, 3/18/09, witas@autograf.pl > <witas@autograf.pl> > wrote: > > From: witas@autograf.pl > <witas@autograf.pl> > > Subject: Re: Rodział mieszaniny aminokwasów i > cukrów > > To: "Chemia popularnonaukowa." <chemfan@man.lodz.pl> > > Date: Wednesday, March 18, 2009, 10:13 AM > > > > Rośliny owadożerne. Dokładniej dzbaneczniki i > heliamfory. Taka mała forma dokarmiania, cukier nie jest > trawiony a sprzyja rozwojowi świnstw które mogą > zaatakować roślinkę. > > > > Pozdrawiam > > > > Michal Walczak pisze: > > > >>> będzie to przeznaczone dla roślin A po > co to roslinom? > >>> > >> --- On Wed, 3/18/09, witas@autograf.pl > <witas@autograf.pl> > wrote: > >> From: witas@autograf.pl > <witas@autograf.pl> > >> Subject: Rodział mieszaniny aminokwasów i > cukrów > >> To: "Chemia popularnonaukowa." <chemfan@man.lodz.pl> > >> Date: Wednesday, March 18, 2009, 6:36 AM > >> > >> Witam wszystkich ;) > >> > >> Poszukuje mało paprzącej preparat metody > rozdziału L-aminokwasów od > >> węglowodanów [prawdopodobnie głównie > fruktoza]. Mam "płyn od > >> > > którego > > > >> w dwa dni biceps rośnie o 20cm" który jest > mieszaniną głównie > >> aminokwasów, cukrów [dla smaku] i innych > dodatków[znikome ilosci]. > >> > > Interesuje > > > >> mnie wywalenie stamtąd cukrów, przy możliwie > małym papraniu > >> > > całości.... > > > >> [nie będe tego potem spożywał ale będzie > to przeznaczone dla roślin > >> > > więc > > > >> wolałbym nie ładować tam zbyt dużych > ilości odczynników które > >> "zostaną"] > >> > >> Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc > >> > >> > >> > >> > >> > > > > > > > > > >
Received on Wed Mar 18 21:24:46 2009

To archiwum zosta³o wygenerowane przez hypermail 2.1.8 : Wed 18 Mar 2009 - 22:12:00 MET