Z tego co pamietam, to aminokwasy sa jonami i to jonami obojnaczymy. Bazujac na mojej skromnej wiedzy, cukier nie dysocjuje. Moze to bylaby wskazowka?
Jak jest temperatura wytracania z roztworow wyzszych alkoholi lub mieszanin woda/alkohol (butanol, propanol) cukrow lub aminokwasow? Tak mi przyszko do glowy - rozpusc to cudo w rozpuszczalniku i oziebic. Swoja droga ciekawe co pierwsze wypadnie. Stawiam na aminokwasy.
Ostatni pomysl - sprobowac rozdzielic. Cukry sa dobrze rozpuszczalne w rozpuszczalnikach polarnych. Przynajmniej niektore aminokwasy sa hydrofobowe. Rozpuscic calosc w wodzie i dodac np. toluenu. wytrzasac i po rozdzieleniu odparowac frakcje toluenu. Nastepnie uzyc bardziej polarnego rozpuszczalnika - np. cykloheksanonu.
Ostatnia metoda to polimeryzacja aminokwasow do bialek. Wytracony osad wystarczy przesaczyc.
Pozdrawiam
Jurek (George)
--- On Wed, 3/18/09, witas@autograf.pl <witas@autograf.pl> wrote:
> From: witas@autograf.pl <witas@autograf.pl>
> Subject: Re: Rodział mieszaniny aminokwasów i cukrów
> To: "Chemia popularnonaukowa." <chemfan@man.lodz.pl>
> Date: Wednesday, March 18, 2009, 10:06 PM
> 20 aminokwasów? Powodzenia
> życzę..... A metoda nie ma być domowa tylko skuteczna i w
> miarę nie upierdliwa- na warunki dobrze wyposażonego
> laboratorium. Btw. w punkcie izoelektrycznym aminokwasy
> nadal sÄ… rozpuszczalne w wodzie....
>
> Pozdrawiam
>
> Michal Walczak pisze:
> > Jesli to ma byc metoda mozliwie "domowa" to ja bym
> probowal po kolei wytracac aminokwasy w ich punkcie
> izoelektrycznym...Michal
> >
> > --- On Wed, 3/18/09, witas@autograf.pl
> <witas@autograf.pl>
> wrote:
> > From: witas@autograf.pl
> <witas@autograf.pl>
> > Subject: Re: Rodział mieszaniny aminokwasów i
> cukrów
> > To: "Chemia popularnonaukowa." <chemfan@man.lodz.pl>
> > Date: Wednesday, March 18, 2009, 10:13 AM
> >
> > Rośliny owadożerne. Dokładniej dzbaneczniki i
> heliamfory. Taka mała forma dokarmiania, cukier nie jest
> trawiony a sprzyja rozwojowi świnstw które mogą
> zaatakować roślinkę.
> >
> > Pozdrawiam
> >
> > Michal Walczak pisze:
> >
> >>> będzie to przeznaczone dla roślin A po
> co to roslinom?
> >>>
> >> --- On Wed, 3/18/09, witas@autograf.pl
> <witas@autograf.pl>
> wrote:
> >> From: witas@autograf.pl
> <witas@autograf.pl>
> >> Subject: Rodział mieszaniny aminokwasów i
> cukrów
> >> To: "Chemia popularnonaukowa." <chemfan@man.lodz.pl>
> >> Date: Wednesday, March 18, 2009, 6:36 AM
> >>
> >> Witam wszystkich ;)
> >>
> >> Poszukuje mało paprzącej preparat metody
> rozdziału L-aminokwasów od
> >> węglowodanów [prawdopodobnie głównie
> fruktoza]. Mam "płyn od
> >>
> > którego
> >
> >> w dwa dni biceps rośnie o 20cm" który jest
> mieszaniną głównie
> >> aminokwasów, cukrów [dla smaku] i innych
> dodatków[znikome ilosci].
> >>
> > Interesuje
> >
> >> mnie wywalenie stamtąd cukrów, przy możliwie
> małym papraniu
> >>
> > całości....
> >
> >> [nie będe tego potem spożywał ale będzie
> to przeznaczone dla roślin
> >>
> > więc
> >
> >> wolałbym nie ładować tam zbyt dużych
> ilości odczynników które
> >> "zostanÄ…"]
> >>
> >> Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc
> >>
> >>
> >>
> >>
> >>
> >
> >
> >
> >
> >
Received on Wed Mar 18 21:24:46 2009
To archiwum zosta³o wygenerowane przez hypermail 2.1.8 : Wed 18 Mar 2009 - 22:12:00 MET