Witam
W przemyśle robi się to za pomocą destylacji z parą wodną, surowcem jest
Lavandula officinalis, wydajności są niewielkie 0,7-0,9%. Olejek lawendowy
ma dwa podstawowe składniki octan linaillu i linalool.
Metoda destylacji z parą wodną nie jest najlepszą metodą otrzymywania
olejków z cytrusów. W przemyśle robi się to metodami mechanicznymi poprzez
zdzieranie wierzchniej, warstwy skórki owocu która zawiera najwięcej olejku.
Otrzymany materiał mieszany jest z wodą i rozdziela się w rozdzielaczu.
Górna faza jest fazą olejkową. Można też prasować skórki.
Pozdrawiam
MdG
>Witam szanowne Forum !
Mam pytanko na temat otrzymywania olejku z lawendy, ostatnio bawiłem się w
destylację olejków z cytrusów: http://www.portalnaukowy.edu.pl/olejki.htm
A teraz chciałbym otrzymać olejek lawendowy i chciałem zapytać czy metoda
destylacji z parą czy ekstrakcja i czym będzie najlepsza ?? Może ktoś już to
robił ?
Pozdrawiam
Michał Obrzydziński
Received on Fri Jan 30 12:33:20 2009
To archiwum zostało wygenerowane przez hypermail 2.1.8 : Fri 30 Jan 2009 - 13:12:00 MET