Re: Żelazo z kwasem siarkowym

Autor: Tomasz Pluciński <tomek_at_chem.univ.gda.pl>
Data: Thu 20 Sep 2007 - 10:18:44 MET DST
Message-ID: <002e01c7fb5e$dc703ff0$1e1c1399@pluton>
Content-Type: text/plain; format=flowed; charset="UTF-8"; reply-type=response

> 8 Fe + 3 H2SO4 = 4 Fe2(SO4)3 + 3 H2S + H2O
> Żelazo ma przecież właściwości redukujące w środowisku kwaśnym.
> Skąd inąd wiadomo (?), że zachodzi reakcja:
> 8 Fe + 3 NO3- + 30H+ = 8 Fe3+ + 3 NH4+ + 9 H2O
> Więc powracając do tej pierwszej: zajdzie, czy nie zajdzie?
Niemal na pewno to wykluczone. Aby przeprowafziÅ› H2SO4 do H2S potrzeba o
wiele energiczniejszego reduktora. Pozatym powstanie H2S wyklucza
jednoczesną obecność Fe3+ (powstałby tak czy owak Fe2+ oraz siarka). W
przypadku azotanów jest to możliwe, bo są one jednak o wiele
energiczniejszym utleniaczem niż H2SO4

> Gotujemy wiec je z
> kwasem azotowym, mieszaninie azotowy/siarkowy,
> azotowy/HCl itd. Zaobserwowalem iz czasami (po paru
> godzinach gotowania) przesacz jest w kolorze zielonym.
> Po zobojetnieniu amoniakiem - brazowieje. Zaznaczam iz
> oprocz wegla, zelaza (lub jego tlenkow) i kwasu
> azotowego - niec tam nie dodakemy. Pytanie za 100
> punktow - jaki zwiazek lub zwiazki daja zielony kolor?

> Tak sobie mysle na goraco. A czy nie powstanie
> mieszanina soli Fe(II) i Fe(III). W takim przypadku zielona barwa
> przes±czu
> pochodzilaby od soli Fe(II), a po straceniu - brazowa barwa Fe(OH)3
> "przytlumialaby" biala barwe Fe(OH)2.
Gdyby tak było, to jednak barwa byłaby zółta, bo kolor Fe3+ jest o wiele
bardziej intensywny niż Fe2+
A mieszanina wodorotlenków byłaby czarna, a nie brunatna. Tak zresztą
otrzymuje się czarny magnetyt (polecam, można tak oglądać zapis kart
magnetycznych). I dlatego wodorotlenek żelazawy nigdy nie jest biały
(teoretycznie taki powinien być), ani kremowy (taki teoretycznie powinien
być gdyby był zanieczyszczony rudym FeOH3) - ale zielony (rozdrobniny
magnetyt)

> > Je¶li tam s± aniony chlorkowe, to jest to pewnie
> > chlorek ¿elaza(III) a dok³adniej jony kompleksowe
> > jak np. [FeCl4]-.
Ten kompleks jest intensywnie żółty...

Wracając do pytania początkowego. Po takim gotowaniu większość zelaza
powinna być utleniona do Fe3+. Ale podczas reakcji metali z HNO3 mieszanina
robi siÄ™ zielona lub niebieskawa. To kolor tlenku azotu N2O3 (tak np w
przypadku rozwarzania Hg lub Ag). Nie jest on zbyt trwały i po pewnym czasie
kolor znika. W przypadku żelaza w grę wchodzi jeszcze tworzenie kompleksu
Fe2+/NO, ale jest on koloru raczej brunatmego.
tpl
Received on Thu Sep 20 10:18:12 2007

To archiwum zosta³o wygenerowane przez hypermail 2.1.8 : Thu 20 Sep 2007 - 11:12:01 MET DST