sól do zmywarek kuchennych

Autor: Kazimierz Warminski <kazimierz.warminski_at_uwm.edu.pl>
Data: Wed 19 Sep 2007 - 16:25:19 MET DST
Message-ID: <001101c7fac8$e828f530$ed0db8d5@MLU>
Content-Type: text/plain; format=flowed; charset="iso-8859-1"; reply-type=original

Witam wszystkich.
Ostatnio kupujac sol do zmywarek (do naczyn kuchennych), zainteresowal mnie
ich sklad. Zawsze myslalem, ze jest to cos w rodzaju zmiekczacza typu Calgon
do pralek (zwiazki kompleksujace Ca i Mg). Ale chyba tak nie jest. Na dwoch
opakowania "firmowych" soli w skladzie podano: chlorek sodu >99,7%. I
jeszcze jedno - w instrukcji obslugi zmywarki do naczyn napisano, ze nie
wolno stosowac soli kuchennej, bo to by uszkodzilo uklad zmiekczajacy wode.
W jaki sposob NaCl zmiekcza wode w tych ukladach?! Chyba, ze te 0,3% to np.
EDTA, ale w takim razie po co NaCl? Czy ktos wie cos na ten temat?
Zrobilem tez szybkie doswiadczenie w domu. Rozpuscilem sol do zmywarek w
wodzie i dodalem odrobine zwyklego mydla. Osad mydla wapniowego wytracil sie
tak samo jak w samej twardej wodzie. Byc moze diabel tkwi w szczegolach.

Kazik W.
Received on Wed Sep 19 16:25:50 2007

To archiwum zostało wygenerowane przez hypermail 2.1.8 : Wed 19 Sep 2007 - 17:12:00 MET DST