Dnia Sat, 17 Mar 2007 13:41:17 +0100, Cypis <cypis_torun@tlen.pl> napisał:
> Nieco dalej jest napisane, ze "obnizenie preznosci pary rozpuszczalnika
> spowodowane obecnoscia rozpuszczonej substancji prowadzi do podwyzszenia
> (!) temperatury wrzenia i obnizenia temperatury krzepniecia roztworu w
> porownaniu do czystego rozpuszczalnika"
To są własności koligatywne. Rozpuszczenie nielotnej substancji w
rozpuszczalniku powoduje podniesienie jego temperatury wrzenia (efekt
ebulioskopowy) i obniżenie temperatury krzepnięcia (efekt krioskopowy).
Natomiast co do praw Daltona i Raoulta:
P = SUMA(Pi) (prawo Daltona dla i składników)
Pi = P*i Xi (prawo Raoulta dla i-tego składnika)
stąd prawa te można złączyć:
P = SUMA(P*i Xi)
Jeśli dany jest ułamek składnika w parze, to oczywiście:
Pi = P Yi
co wynika z definicji ułamka molowego w parze: Yi = Pi/P
gdzie
P - ciśnienie nad roztworem
Pi - ciśnienie cząstkowe składnika i
P*i - prężność czystego składnika i
Xi - ułamek molowy i-tego składnika w roztworze
Yi - ułamek molowy i-tego składnika w parze
-- Pozdrawiam, Andrzej Okuniewski http://www.chemmix.artnet.pl mailto:chemmix@o2.pl gg:5368613 skype:chemmix tlen:chemmix Używam Opery http://www.opera.com/ - spróbuj!Received on Sat Mar 17 14:18:20 2007
To archiwum zostało wygenerowane przez hypermail 2.1.8 : Sat 17 Mar 2007 - 15:12:01 MET