Re: prawa Daltona i Raoulta, zaleznosci miedzy nimi

Autor: Andrzej Okuniewski <chemmix_at_o2.pl>
Data: Sat 17 Mar 2007 - 14:17:59 MET
Content-Type: text/plain; format=flowed; delsp=yes; charset=iso-8859-2
Message-ID: <op.tpb4j9r2cjdp6l@poczta.o2.pl>

Dnia Sat, 17 Mar 2007 13:41:17 +0100, Cypis <cypis_torun@tlen.pl> napisał:

> Nieco dalej jest napisane, ze "obnizenie preznosci pary rozpuszczalnika
> spowodowane obecnoscia rozpuszczonej substancji prowadzi do podwyzszenia
> (!) temperatury wrzenia i obnizenia temperatury krzepniecia roztworu w
> porownaniu do czystego rozpuszczalnika"

To są własności koligatywne. Rozpuszczenie nielotnej substancji w
rozpuszczalniku powoduje podniesienie jego temperatury wrzenia (efekt
ebulioskopowy) i obniżenie temperatury krzepnięcia (efekt krioskopowy).

Natomiast co do praw Daltona i Raoulta:

P = SUMA(Pi) (prawo Daltona dla i składników)

Pi = P*i Xi (prawo Raoulta dla i-tego składnika)

stąd prawa te można złączyć:

P = SUMA(P*i Xi)

Jeśli dany jest ułamek składnika w parze, to oczywiście:

Pi = P Yi

co wynika z definicji ułamka molowego w parze: Yi = Pi/P

gdzie
  P - ciśnienie nad roztworem
  Pi - ciśnienie cząstkowe składnika i
  P*i - prężność czystego składnika i
  Xi - ułamek molowy i-tego składnika w roztworze
  Yi - ułamek molowy i-tego składnika w parze

-- 
Pozdrawiam,
Andrzej Okuniewski
http://www.chemmix.artnet.pl
  mailto:chemmix@o2.pl
  gg:5368613
  skype:chemmix
  tlen:chemmix
Używam Opery http://www.opera.com/ - spróbuj!
Received on Sat Mar 17 14:18:20 2007

To archiwum zostało wygenerowane przez hypermail 2.1.8 : Sat 17 Mar 2007 - 15:12:01 MET