Re: korekta twardości wody

Autor: <edward.wilk_at_neostrada.pl>
Data: Thu 25 Jan 2007 - 11:04:11 MET
Message-id: <004601c74068$298ea860$6400a8c0@edward>
Content-type: text/plain; format=flowed; charset=iso-8859-2; reply-type=original

Jest to piwo "Wschowskie" - niepasteryzowane o parametrach
12*Plato(ekstraktu)
do 5,7% alkoholu,
Zapraszamy do naszego browaru w Nowej Wsi koło Wschowy.
Na miejscu można zdegustować.
Pozdrawiam
----- Original Message -----
From: "wojtex" <wojtex_tlen@tlen.pl>
To: "Chemia popularnonaukowa." <chemfan@man.lodz.pl>
Sent: Wednesday, January 24, 2007 8:54 PM
Subject: Re: korekta twardości wody

>
> ----- Original Message -----
> From: <edward.wilk@neostrada.pl>
> To: <CHEMFAN@man.lodz.pl>
> Sent: Wednesday, January 24, 2007 5:57 PM
> Subject: korekta twardości wody
>
>
> WITAM!
> Jestem producentem piwa,poszukuję informacji na temat korekty twardości
> wody.
> Z literatury fachowej dowiedziałam się, że do korekty takiej używa się
> siarczanu wapnia E 516, jednak nie wiem jak go stosować.Woda ma
> następujące parametry:
> zasadowość ogólna - 12,90*n
> twardość wapniowa - 11,70*n
> twardość magnezowa - 3,36*n
> twardość ogólna - 15,0*n
> zawartość wapnia - 83,5mg/L
> zawartość magnezu - 14,6mg/L
> alkaliczność resztkowa - 9,0*n
> twardośc niewęglanowa - 2,1*n
> Potrzeba żeby alkaliczność resztkowa była niższa niż -5*n
>
> Maria Wilk
>
> ____________________
>
> A jakie to piwo? Pytam, bo to produkowane przez wielkich prosucentów jest
> jednakowe, bezpłciowe, tankofermentorowe, komputerowe i takie sobie.
> Szukam czegoś, co piwosz może posmakowac z zachwytem.
>
> Wojtek
>
Received on Thu Jan 25 11:04:47 2007

To archiwum zostało wygenerowane przez hypermail 2.1.8 : Thu 25 Jan 2007 - 11:12:01 MET