Re: korekta twardości wody

Autor: <edward.wilk_at_neostrada.pl>
Data: Thu 25 Jan 2007 - 10:57:04 MET
Message-id: <003e01c74067$2b236ea0$6400a8c0@edward>
Content-type: text/plain; format=flowed; charset=iso-8859-2; reply-type=response

Bardzo dziękuję za odpowiedź.
Byłabym wdzięczna gdyby Pan skonsultował moje zapytanie z koleżanką.Będę
czekała za tydzień na wiadomość.
Pozdrawiam
----- Original Message -----
From: "Michael de Greyangel" <degrey@wp.pl>
To: "Chemia popularnonaukowa." <chemfan@man.lodz.pl>
Sent: Thursday, January 25, 2007 12:01 AM
Subject: Re: korekta twardości wody

> WITAM!
> Jestem producentem piwa,poszukuję informacji na temat korekty twardości
> wody.
> Z literatury fachowej dowiedziałam się, że do korekty takiej używa się
> siarczanu wapnia E 516, jednak nie wiem jak go stosować.Woda ma
> następujące parametry:
> zasadowość ogólna - 12,90*n
> twardość wapniowa - 11,70*n
> twardość magnezowa - 3,36*n
> twardość ogólna - 15,0*n
> zawartość wapnia - 83,5mg/L
> zawartość magnezu - 14,6mg/L
> alkaliczność resztkowa - 9,0*n
> twardośc niewęglanowa - 2,1*n
> Potrzeba żeby alkaliczność resztkowa była niższa niż -5*n
>
> Maria Wilk
>
>>>>>>>>>
>
> Powinno Ci wystarczyć ok. 150-200 mg CaSO4 na litr wody. Uprzedzam że ta
> ilość nie rozpuści się w wodzie poza tym wytrącą się przy tym fosforany
> wapnia. Proponuję zastosować CaSO4 w płatkach, łatwiej się później
> filtruje. Ponad to jeśli to są parametry stałe Twojej wody technologicznej
> to rozważył bym celowość zakupu stacji do bieżącej kontroli parametrów.
> Istnieją firmy które oferują rozwiązania kompleksowe dla tego typu
> instalacji.
>
> Jednak ja bym rozważył jeszcze możliwość obniżenia zasadowości resztkowej
> poprzez dekarbonizację. Jeśli zasadowość ogólna jest mniejsza od twardości
> ogólnej a w Twoim przypadku tak jest, to zasadowość ogólna jest wyrażona
> twardością węglanową. alkaliczność resztkowa ma to do siebie że zmniejsza
> się wraz ze zmniejszeniem twardości węglanowej. Dzieje się to w procesie
> dekarbonizacji. Najlepszym choć nie tanim sposobem dekarbonizacji dla
> Twoich celów jest podgrzanie wody do temp 100 ale nie wiem czy jest to dla
> Ciebie opłacalne. Z drugiej strony masz ładny wskaźnik wapniowy, ze 4 razy
> mniejszy od dopuszczalnego, na pewno piwo smakowało by lepiej gdyby
> zastosować właśnie dekarbonizację.
>
> Więcej wiadomości mogę mieć dla Ciebie w następnym tygodniu jeśli Chcesz
> czekać. Pracuje ze mną dziewczyna której specjalizacją był Twój przemysł
> jednak w pracy będę dopiero w piątek a możliwe że będzie musiała poszukać
> w domu tych danych, wtedy przetłumaczę Ci jak i co po kolei.
>
> Pozdrawiam
>
> MdG
>
Received on Thu Jan 25 10:57:43 2007

To archiwum zostało wygenerowane przez hypermail 2.1.8 : Thu 25 Jan 2007 - 11:12:01 MET