At 11:00 2007-01-21 +0100, Witek Mozga wrote:
> > estry kwasu krzemowego, siarkowego i
> > fosforowego?
>
>nie znam dokładnych procedur, ale wydaje mi się, że w małej skali można
>posłużyć się odpowiednimi chlorkami (bromkami) fosforu, krzemu i siarki, np.
>PCl3, SiCl4, SOCl2 i przereagować je z alkoholami.
No właśnie, to jest chyba podstawowy problem - skala. W małej skali można
też spokojnie posługiwać się czynnikami kondensującymi. Procedur dla
większych skal niestety nie znam, zapewne warto przeszukać stare patenty.
Jeśli chodzi np. o kwas fosforowy, to można używać od razu związku P(V):
POCl3. Można też wychodzić z pochodnych H3PO3 i utleniać je po estryfikacji
do P(V). Zależy jakie estry (mono-, di-, czy triestry? prostych alkoholi
czy większych cząsteczek, np. cukrów?). Można też transestryfikować
handlowe estry. Tak jak napisał MdG, nie ma jednej ogólnej metody.
Michał
-- Michał Sobkowski, IChB PAN, Poznań http://www.man.poznan.pl/~msob/ "Każdy złożony problem ma proste, błędne rozwiązanie!" [U. Eco]Received on Sun Jan 21 17:51:19 2007
To archiwum zostało wygenerowane przez hypermail 2.1.8 : Sun 21 Jan 2007 - 18:12:01 MET