> A czy ustalenie składu jakościowego i ilościowego przy obecnych
> zdobyczach techniki analitycznej to jakiś problem? Z Wikipedii: "Dwa
> składniki, które odróżniają coca-colę (i podobne do niej napoje,
> określane w Polsce colami) od innych napojów gazowanych pochodzą od
> liści koki oraz owoców koli. Jej specyficzny smak pochodzi od
To zdezaktualizowana informacja. Ekstrakt z lisci koki byl tylko w
pierwotnych coca-colach.
> mieszanki cukru oraz ekstraktów otrzymywanych z wanilii, pomarańczy i
> cytryny. Pozostałe składniki mają znikomy wpływ na smak napoju."
Tu ktos rzekomo podaje dokladniejszy sklad:
http://fakty.interia.pl/fakty_dnia/news/Je%B6li_nie_ujawni%B1_receptury_Pepsi_zaka%BF%B1_jej_sprzeda%BFy/komentarze,777807,,7867851,,3
"Dziesiec litrow Cocakoli robi sie z: 8,8 l wody 1070 g cukier 90 g
dwutlenek wegla (E290) 18 g cukeier uler (E 150d) 5 g kwas orthofosforowy
(E 338) 3 g kwas cytrynowy (E 330) 2 g saccheroseacetatisobutyrat ((SAIB)
2 g cofeina i teobromina 10 g mieszanki aromatycznej (glownie 35 procent
ekstrakt nasian coli),inne destylaty to limeta 15 % destylat skorki z
cytryny 10 procent,kako destylat 8,5 procentdetylat kawy 7 procent
destylat lisci mandaryny 4 procent ekstrakt z cheszcenia 1,7 procent i
pare innych po jednym procencie, ,0,3 procent ekstrakt wynilii "
Jesli chodzi o wplyw na zdrowie, to na pewno mozna powiedziec, ze
sztucznie doprowadza sie do nadkwasoty po wypiciu coca czy pepsi-coli:
http://chemfan.pg.gda.pl/Publikacje/Dla_zwolennikow_Coca_Coli.html
ak
Received on Sat Aug 5 16:11:59 2006
To archiwum zostało wygenerowane przez hypermail 2.1.8 : Sat 05 Aug 2006 - 17:12:00 MET DST