Re: Re[2]: Jak wykryć jony chlorkowe w mieszance I i II grupy anionow?

Autor: Michael de Greyangel <degrey_at_wp.pl>
Data: Tue 11 Apr 2006 - 12:19:03 MET DST
Message-ID: <004601c65d51$5e041da0$0602a8c0@IBPO.com>
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-1"

> Michael de Greyangel <degrey@wp.pl> wrote:
> Oczywiście reakcja diazowania powinna przebiegać na zimno, sól
diazoniowa
> kwasu sulfanilowego akurat jest bardzo stabilna temperaturowo. Oczywiście
> słuszną decyzją jest diazowanie i sprzęganie jeśli chce się wykryć NO2.
>
> NO2 tworzy zwiazki diazoniowe z wieloma barwnikami. Kiedys w kolorowej
ksiazecce zachecajacej dzieci do zainteresowania sie sprawami ochrony
srodowiska spotkalem sie z metoda wykrywania NO2 w warzywach za pomoca
roztworu rivanolu 2,5-diamino-7-ethoxyacridine lactate). Rivanol rozpuszcza
sie w rozcienczonym HCl ( chyba 5 % rivanolu w 3% HCl) i po dodaniu probki z
NO2 tworzy sie rozowe zabarwienie. Nie spotkalem sie zeby ktos uzywal tej
metody w analizie klasycznej anionow ale zawsze moze byc ten pierwszy raz :)

NO2 i HNO2 jesli potraktowac NO2 jako prekursor tego drugiego, kwasu
azotawego lub jak UPAC przewiduje, kwasu azotowego (III). Jak wiadomo w
wyniku kontaktu NO2 z woda tworzy sie mieszanina kwasów azotowych (III) i
(V).
   NO2- reaguje takze z barwnikami, zgadzam sie jesli posiadaja one wolna
grupe podatna na azowanie, np grupe aminowa, tworza sie w tym wypadku
barwniki zwane diazowymi lub niekiedy disazowymi. Na przyklad barwnik typu
p-aminoanilina na dwa razy b-naftol. Sa tez znane kwasy literowe które
sprzegaja na dwa razy z tego co pamietam np. Kwas I. 5% roztwór rivanolu
wchodzi w sklad zestawu wywolywaczy barwy do TLC. W przypadku który Opisales
najprawdopodobnie rivanol sprzega sam na siebie, ma dwie grupy aminowe.

Z powazaniem
MdG
Received on Tue Apr 11 12:21:59 2006

To archiwum zostało wygenerowane przez hypermail 2.1.8 : Tue 11 Apr 2006 - 13:12:00 MET DST