Michael de Greyangel <degrey@wp.pl> wrote:
Oczywiście reakcja diazowania powinna przebiegać na zimno, sól diazoniowa
kwasu sulfanilowego akurat jest bardzo stabilna temperaturowo. Oczywiście
słuszną decyzją jest diazowanie i sprzęganie jeśli chce się wykryć NO2.
NO2 tworzy zwiazki diazoniowe z wieloma barwnikami. Kiedys w kolorowej ksiazecce zachecajacej dzieci do zainteresowania sie sprawami ochrony srodowiska spotkalem sie z metoda wykrywania NO2 w warzywach za pomoca roztworu rivanolu 2,5-diamino-7-ethoxyacridine lactate). Rivanol rozpuszcza sie w rozcienczonym HCl ( chyba 5 % rivanolu w 3% HCl) i po dodaniu probki z NO2 tworzy sie rozowe zabarwienie. Nie spotkalem sie zeby ktos uzywal tej metody w analizie klasycznej anionow ale zawsze moze byc ten pierwszy raz :)
Pozdrawiam
krystian j.
---------------------------------
To help you stay safe and secure online, we've developed the all new Yahoo! Security Centre.
Received on Tue Apr 11 11:32:51 2006
To archiwum zostało wygenerowane przez hypermail 2.1.8 : Tue 11 Apr 2006 - 12:12:01 MET DST