A czy nie chodzi to o ketogeneze? Po prostu czesc
acetylo - CoA powstajacego w czasie degradacji kwasow
tluszczowych przeksztalcana jest w ciala ketonowe
czyli: aceton, acetooctan, i beta-hydroksymaslan
(normalnie bylyby utlenione w cyklu kwasow
trojkarboksylowych).W czasie glodu ciala ketonowe moga
sluzyc jako zrodlo energii dla mozgu, miesnia
sercowego i chyba nerek. Problem maja ludzie cierpiacy
na cukrzyce typu II (90% spoleczenstwa). Polega ona na
braku receptorow insulinowych.Z tego powodu oslabiony
jest transport glukozy do komorek - komorki wtedy
gloduja. Gdy gloduja intensyfikowana jest
glukoneogeneza ikatabolizm tluszczow. Jak wiadomo w
glukoneogenezie zuzywany jest szczawiooctan ktory jest
akceptorem acetylo-CoA w cyklu kwasu cytrynowego. Tak
wiec acetylo-CoA wchodzi w ketogeneze. Nie rozumiem
tylko jednego: organizm ma dosyc wysoka tolerancje na,
badz co badz, trujace ciala ketonowe - dlaczego wiec z
powodu w/w diety dochodzi do kwasicy?
Jeszcze jedna rzecz: wg czyjej teorii keton mialby byc
tutaj kwasem?
Czy ktos z panstwa wie jak zmienic jezyk na polski w
mojej skrzynce Yahoo? Jesli tak to prosilbym o
manuala, o ile to mozliwe - krok po kroku.
Serdecznie pozdrawiam,
Meehow.
__________________________________________________
Do You Yahoo!?
Tired of spam? Yahoo! Mail has the best spam protection around
http://mail.yahoo.com
Received on Fri Mar 17 16:05:34 2006
To archiwum zostało wygenerowane przez hypermail 2.1.8 : Fri 17 Mar 2006 - 16:12:01 MET