> Nie znam sie za bardzo na metabolizmie, ale moze chodzi o
> ketonokwasy? Ketony to na pewno nie kwasy, które moga powodować
> kwasice
Pisza ze to aceton:
http://www.diabetica.kylos.pl/articles.php?id=8
"Dlaczego dochodzi do wystąpienia kwasicy ketonowej?
Gdy istnieje brak insuliny, jako alternatywne źródło energii rozkładane są
tłuszcze, a efektem ubocznym tego jest nadmierne gromadzenie ketonów we krwi.
Ten nadmiar ketonów we krwi jest przyczyną kwasicy ketonowej. Organizm próbuje
pozbyć się ich przez intensywne wydalanie z moczem lub przez płuca - stąd jest
wyczuwalny zapach acetonu w oddechu. Aby wydalić jak najwięcej acetonu przez
płuca znacznie zwiększa się częstość oddychania. Jeśli osoba chora nie jest w
stanie zrównoważyć traconych z moczem płynów poprzez intensywne picie pojawia
się odwodnienie. Gdy te wszystkie objawy nie są odpowiednio leczone, dosyć
szybko pojawiają się zaburzenia świadomości, a następnie śpiączka. Kwasica
ketonowa jest stanem bezpośrednio zagrażającym życiu i musi być intensywnie
leczona przez dożylną podaż płynów i insuliny. Kwasica ketonowa często rozwija
się na początku cukrzycy jako świeże ujawnienie lub już w trakcie choroby,
jeśli insulina nie jest w ogóle podawana przez 12-24 godziny. Może jednak
także wystąpić, nawet, jeśli insulina jest podawana w zwykłych dawkach, ale
zapotrzebowanie na insulinę nagle zwiększyło się np. w trakcie infekcji."
W wikipedii tak samo zakwaszenie ketonami:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Kwasica_ketonowa
"Zdarzają się też przypadki kiedy organizm mając za mały poziom cukru we krwi
jest zmuszony spalać tłuszcz aby energię tę wyprodukować. Jednak w czasie tej
reakcji powstają związki zwane ketonami powodujące zakwaszenie organizmu."
Cos sie chyba lekarzom kiedys pomajtalo i tak juz zostalo... :/
> chyba ze produkty ich metabolizmu
Chyba ze, ale w takim razie to dosc pokretne nazewnictwo... :/
ak
Received on Fri Mar 17 15:16:44 2006
To archiwum zostało wygenerowane przez hypermail 2.1.8 : Fri 17 Mar 2006 - 16:12:01 MET