> MdG:
> No właśnie ja bym powiedział ze osad. Osad to uniwersalne stwierdzenie
wcale
> nie musi oznaczać że zawsze jest na dnie.
> Seb:
> Nie żebym prowokował :)
> ... ale jak w takim razie scharakteryzować np układ (dyspersja
> mikrokapsuł), który oprócz stabilnej dyspersji zawiera osad (na dnie) i
osad
> (przy powierzchni)?
> Kiedyś myślałem by używać słów flokulacja i flokuły ("flokulat"). Później
> zamieniłem to na krem i kremowanie (śmietankowanie). Pierwszy pomysł
odpada
> po przerobieniu chemii koloidów. Drugi można by wyeliminować po rozmowie z
> mleczarzem, albo technologiem żywności. Słyszałem, że oni sporadycznie
> używają takich terminów. Niestety nie znam żadnego takiego fachowca. Może
> ktoś z Was zna?
> Dzięki za dyskusję
> za flotację też ;)
> Pozdrawiam
> Sebastian
No tak, ale jest jeszcze faza wewnątrz kapsuły. Nie żebym prowokował, ale
... powiedzmy że ciekła konkretnie zaś oleista, hydrofobowa. Więc mamy
doczynienia z zawiesiną mikrokapsuł z większym zagęszczeniem cząstek u dołu
i góry naczynia, oczywiście w fazie ciekłej. Na taki układ
mikroheterogeniczny (w rzeczy samej ;) przydało by się znaleźć określenie,
No ale tu chyba najważniejsze jest to że udało się to zrobić.
Pozdrawiam
MdG
Received on Mon Mar 13 09:24:00 2006
To archiwum zostało wygenerowane przez hypermail 2.1.8 : Mon 13 Mar 2006 - 10:12:00 MET