glukoniany

Autor: Sebastian Żywicki <zywicki_at_tz.ar.szczecin.pl>
Data: Mon 06 Mar 2006 - 16:06:42 MET
Message-ID: <007e01c6412f$93ae9b80$d6250ed4@fish.ar.szczecin.pl>
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"

Witam
Czy ktoś z Was ma/miał jakieś bogatsze doświadczenia z glukonianami (np.
wapnia)?
Pytam ponieważ w strefie klimatycznej, w której pracuję :), glukonian wapnia
rozpuszcza się w wodzie o temp 25C do stężenia 2%. Ogrzewanie wody umożliwia
uzyskanie roztworów 10% a dalsze ochłodzenie nie powoduje wypadania osadu
ani nie wskazuje na istnienie roztworu przesyconego. Glukonian wapnia jest -
wg wiedzy jego producentów - solą stabilną w podwyższonej temperaturze (tu
60C) Co tam się dzieje?
Pozdrawiam
Received on Tue Mar 7 16:03:31 2006

To archiwum zostało wygenerowane przez hypermail 2.1.8 : Tue 07 Mar 2006 - 16:12:00 MET