RE: kwas szczawiowy

Autor: Krzysztof Grabiński <K.Grabinski_at_hsh.com.pl>
Data: Mon 13 Feb 2006 - 15:20:49 MET
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Message-ID: <A9CBE610ECFCCA43B4FA8E277A2BF98379A5D1@sbs.hsh.local>

>> BTW, kwas szczawiowy jest dosc trujacy.
>>
>> ak
>

wszystko jest trucizna i nic nie jest trucizna - to zalezy od dawki
(Paracelsus w moim tlumaczeniu)

Witam
Jak zwykle jak dochodzi do żywności chętnie coś napiszę.

Kwas szczawiowy owszem w żywności występuje, ale jak tu kolega wcześniej napisał sole tego kwasu są słabo rozpuszczalne (kamienie nerkowe), dodatkowo jest to główna i najgroźniejsza substancja która zakłóca gospodarkę wapniową w organiźmie.
Kwas szczawiowy oprócz zupy szczawiowej zawarty jest w naszej "Błogosławionej" kawie porannej oraz herbacie (szczególnie zielonej!!!). Dlatego nleży uważać w przypadku dużego spożywania tych napojów i zajadac się nabiałem ew. pijać kawę z mlekiem i bawarkę.
A co do toksyczności to dawki LD 50 nie pamiętam ale jst dosyć duża.

 7500 mg/kg (Niech żyje Google ;)

Pozdrawiam
Krzysiek Grabiński
Received on Mon Feb 13 15:20:56 2006

To archiwum zostało wygenerowane przez hypermail 2.1.8 : Mon 13 Feb 2006 - 16:12:00 MET