Re: kwas szczawiowy

Autor: Witek Mozga <mozga_at_trimen.pl>
Data: Mon 13 Feb 2006 - 14:58:58 MET
Message-ID: <43F09EB2.18792.1DC99AC@mozga.trimen.pl>
Content-type: text/plain; charset=ISO-8859-2

> Czy znane Ci są mechanizmy dzięki którym jest toksyczny dla
> organizmu ?

Wiekszosc soli kwasu szczawiowego z kationami i aminami jest źle
rozpuszczalna w wodzie. Szczawiany beda krystalizowac i tworzyc
złogi.

>Kwas szczawiowy stosowany jest jako dodatek do żywności,

w celu?

> niektóre rośliny jak rabarbar czy szczaw zawierają go relatywnie duże
> ilości.

dlatego trzeba z rabarbarem uważać.

-- 
Witek
http://www.trimen.pl/witek/
Received on Mon Feb 13 14:57:11 2006

To archiwum zostało wygenerowane przez hypermail 2.1.8 : Mon 13 Feb 2006 - 15:12:01 MET