Re: alkohole o odczynie obojętnym i char. słabo kwaśnym?

Autor: <wojtex_tlen_at_tlen.pl>
Data: Tue 07 Feb 2006 - 09:14:14 MET
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2";
Message-Id: <20060207081414.0275045C0AF@rekin22.go2.pl>

> Witam
>
> Alkohole maja charakter kwasowy, co wykorzystuje sie do otrzymywania alkoholanów. a ich stałe kwasowe sa słabsze od wody np pK wody wynosi 15,7 a metanolu 16,0 etanolu pK=18, podobnie jak izopropanolu, natomiast fenolany już majabardziej zdecydowany charakter kwasowy przez oddziaływanie na grupę OH pierścienia benzenowego.
>
Czyli kwasowość alkoholi definiujesz za pomocą wartości pKa i to jest rozsądne. Natomiast reakcja z sodem to już nieco bardziej zawikłana sprawa. Na przykład chlorek benzylu reaguje z sodem dając benzylosód. W tym wypadku jest problem z powiązaniem sodu z kwasowością... kwasowością czego?
Wojtek
Received on Tue Feb 7 09:14:19 2006

To archiwum zostało wygenerowane przez hypermail 2.1.8 : Tue 07 Feb 2006 - 10:12:02 MET