No to smacznego... ;)

Autor: Andrzej Kasperowicz <andyk_at_spunge.org>
Data: Wed 01 Feb 2006 - 14:25:55 MET
Message-ID: <Pine.LNX.4.58.0602010725220.4637@chi.spunge.org>
Content-Type: TEXT/PLAIN; charset=iso-8859-2

Parafrazujac poprzedni tytul teraz o szkodliwym teflonie:

http://www.rzeczpospolita.pl/gazeta/wydanie_060201/nauka/nauka_a_2.html

Ostrożnie z teflonem

Substancja chemiczna wykorzystywana do produkcji powłok zapobiegających
przywieraniu powinna zostać uznana za "potencjalnie rakotwórczą"

Tak twierdzą naukowcy z amerykańskiej agencji ochrony środowiska EPA. To wynik
prowadzonych od kilku lat badań naukowych nad zagrożeniami dla naszego zdrowia
wynikającymi z produkcji i stosowania teflonu oraz innych powłok najczęściej
wykorzystywanych w naczyniach kuchennych. Znajdują one zastosowanie również
m.in. w tkaninach i przemyśle motoryzacyjnym.

Panel naukowy amerykańskiej agencji EPA (Environemental Protection Agency)
uznał, że istnieją wystarczające dowody, by uznać, że substancja chemiczna o
nazwie kwas perfluorooktanowy ma najprawdopodobniej działanie rakotwórcze.
Kwas perfluorooktanowy (w skrócie PFOA) jest wykorzystywany do produkcji
różnych powłok zapobiegających przywieraniu - w tym również
najpopularniejszego Teflonu produkowanego przez amerykańską firmę DuPont. Nie
wiadomo, czy EPA weźmie pod uwagę opinię panelu własnych naukowców i co z tą
wiedzą zrobi.

Po opublikowaniu wyników analiz ekspertów zaprotestował DuPont. - Nie zgadzamy
się z rekomendacjami dotyczącymi klasyfikacji rakotwórczości tej substancji -
powiedział Robert Rickard, dyrektor działu badań nad zdrowiem i środowiskiem
firmy. - Jesteśmy przekonani, że PFOA nie stwarzają ryzyka nowotworowego dla
odbiorców - dodał.

Eksperci EPA zamierzają jednak badać sprawę dalej. Chcą ustalić, czy i w jakim
stopniu PFOA wpływają na powstawanie nowotworów wątroby, jąder, trzustki i
piersi. Większość członków naukowego panelu rekomenduje również badania nad
wpływem tej substancji na funkcjonowanie układu nerwowego i gospodarkę
hormonalną człowieka.

Z wniosków badań ekspertów agencji nie jest zadowolony Tim Kropp z organizacji
Environemental Working Group. O ile jednak przedstawiciele DuPonta uważają, że
naukowcy wysnuli zbyt daleko idące wnioski, to Kropp twierdzi, że "analizy nie
były dość wnikliwe".

To właśnie Environemental Working Group sprawiła, że EPA rozpoczęła "naukowe
śledztwo" w sprawie teflonu.

W maju 2003 roku organizacja ta skierowała wniosek o badaniemateriału do
amerykańskiej Komisji Bezpieczeństwa Produktów Konsumenckich. Członkowie
organizacji chcieli wtedy, by wszystkie naczynia pokryte warstwami
zapobiegającymi przywieraniu były oznakowane i nosiły ostrzeżenie o
potencjalnym zagrożeniu zdrowia.

Z badań przeprowadzonych przez Environemental Working Group wynika, że w
temperaturze ok. 370 st. C. powłoki takie wydzielają 15 toksycznych substancji
- w tym takie, które mogą powodować nowotwory.

Dowodzą tego również wewnętrzne dokumenty DuPont, mówiące o wydzielaniu
toksycznych gazów przez powłoki teflonowe już w temperaturze 240 st. C.
Rzecznik DuPont przyznał wówczas, iż rzeczywiście istnieje ryzyko zatrucia
gazami powstającymi w temperaturach wyższych niż 260 st. C, jednak w
rzeczywistości nikt w takiej temperaturze nic nie smaży.

Więcej informacji można znaleźć na stronach www.epa.gov.
Piotr Kościelniak
Received on Wed Feb 1 14:25:58 2006

To archiwum zostało wygenerowane przez hypermail 2.1.8 : Wed 01 Feb 2006 - 15:12:01 MET