Re: cholesterol

Autor: <wojtex_tlen_at_tlen.pl>
Data: Tue 24 Jan 2006 - 19:25:45 MET
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2";
Message-Id: <20060124182545.D99FE37FDF@rekin11.go2.pl>

---- Wiadomość Oryginalna ----
Od: Michael de Greyangel <degrey@wp.pl>
Do: "Chemia popularnonaukowa." <chemfan@man.lodz.pl>
Data: Mon, 23 Jan 2006 21:32:26 +0100
Temat: cholesterol

> Witam Wszystkich !!!
>
> Poszukuję danych na temat wyodrębniania cholesterolu z produktów
> zwierzęcych. Natknąłem się na wzmiankę o wyodrębnianiu z żółtek jaj
> kurzych, na którejś uczelni są nawet ćwiczenia z tego zakresu, niestety
> wzmianka była dość enigmatyczna i nie natknąłem się na konkretny opis
> procedury. Czy może ktoś z Was dysponuje pełnym tekstem ?
>
> Z poważaniem
> MdG
Pamiętam, choć niezbyt dobrze opis wydzielania cholesterolu z mózgu wieprzowego. Mózg mieszało się z gipsem. Zastygłą masę rozdrabniało się i układ ekstrahowało chyba etanolem (a może chloroformem). Ekstrakt po usunięciu rozpuszczalnika poddawało się krystalizacji z jakiegoś rozpuszczalnika.
Wojtek
Received on Tue Jan 24 19:25:51 2006

To archiwum zostało wygenerowane przez hypermail 2.1.8 : Wed 25 Jan 2006 - 14:12:01 MET