E215

Autor: Sebastian Żywicki <zywicki_at_tz.ar.szczecin.pl>
Data: Wed 18 Jan 2006 - 09:03:59 MET
Message-ID: <001701c61c05$bce6e2e0$d6250ed4@fish.ar.szczecin.pl>
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"

Witam wszystkich
Jest pytanie o zasady nazewnictwa.
Parabeny są często stosowane jako konserwanty do żywności (E215).
Są inaczej nazywane solami estrów kwasu p-hydroksybenzoesowego
Kiedy przyjrzeć mu się bliżej: p-NaOC6H4COOC2H5 dostrzega się alkoholan.
Czy są przypadki, w których stawia się znak równości pomiędzy solami i
alkoholanami?

 Pozdrawiam
Sebastian
Received on Wed Jan 18 09:01:39 2006

To archiwum zostało wygenerowane przez hypermail 2.1.8 : Wed 18 Jan 2006 - 09:12:01 MET