analiza organiczna

Autor: Dominik <dkub4_at_wp.pl>
Data: Sun 24 Jul 2005 - 23:04:00 MET DST
Message-ID: <4053272671.20050724230400@wp.pl>
Content-Type: text/plain; charset=Windows-1250

Mam dwa pytania dotyczace dwoch popularnych reakcji w analizie
organicznej:
mianowicie, znana próba na rzedowosc alkoholi, ZnCl2+HCl,
dodawane do alkoholu, w przypadku alkoholi trzeciorzedowych i
drugorzedowych powoduje powstanie nierozpuszczalnego w r-rze chlorku.
Pierwszorzedowe alkohole powoduja powstanie ciemnego zabarwienia - ale roztwor pozostaje klarowny.
Co takiego sie dzieje? Dlaczego roztwor ciemnieje? Jaka reakcja
zachodzi?

I rzecz druga: alkohole ulegaja odwodnieniu (dehydratacji) pod wplywem
stezonego kwasu siarkowego. Powstale alkeny tworza z jonami rteciowymi
zolte lub czerwone osady. Jak przebiega ta reakcja tworzenia osadów?

Dziękuję z góry za pomoc i pozdrawiam!
Dominik.
Received on Sun Jul 24 23:04:10 2005

To archiwum zostało wygenerowane przez hypermail 2.1.8 : Sun 24 Jul 2005 - 23:12:01 MET DST