Mam dwa pytania dotyczace dwoch popularnych reakcji w analizie
organicznej:
mianowicie, znana próba na rzedowosc alkoholi, ZnCl2+HCl,
dodawane do alkoholu, w przypadku alkoholi trzeciorzedowych i
drugorzedowych powoduje powstanie nierozpuszczalnego w r-rze chlorku.
Pierwszorzedowe alkohole powoduja powstanie ciemnego zabarwienia - ale roztwor pozostaje klarowny.
Co takiego sie dzieje? Dlaczego roztwor ciemnieje? Jaka reakcja
zachodzi?
I rzecz druga: alkohole ulegaja odwodnieniu (dehydratacji) pod wplywem
stezonego kwasu siarkowego. Powstale alkeny tworza z jonami rteciowymi
zolte lub czerwone osady. Jak przebiega ta reakcja tworzenia osadów?
Dziękuję z góry za pomoc i pozdrawiam!
Dominik.
Received on Sun Jul 24 23:04:10 2005
To archiwum zostało wygenerowane przez hypermail 2.1.8 : Sun 24 Jul 2005 - 23:12:01 MET DST