halit ............,

Autor: Roman J. Faranski <faranski_at_poczta.onet.pl>
Data: Thu 12 May 2005 - 18:50:35 MET DST
Message-ID: <009401c55712$df3b4b00$1e284cd5@notebook>
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-1"

>
> Hm! Szczerze mówiac nie rozumiem tej wypowiedzi.
> W jednym z numerów "Kuriera Chemicznego" w artykule
> "Niezwykla sól" jest wyjasnienie ze owa niebieskawa
> barwa halitu spowodowana jest defektami w sieci
> krystalicznej - czesc anionów chlorkowych zastapiona
> elektronami (defekty Schottky'ego).
> Taki halit jest niestechiometryczny i zawiera
> pewien niewielki nadmiar sodu.
>
> Tak wiec wypowiedz Romana to inne spojrzenie
> na problem defektów? Czy tez zupelnie nowa teoria?
> Bo jeszcze wczesniej uwazano ze ta barwa spowodowana
> jest rozproszonym koloidalnym sodem w krysztalach
> soli kuchennej
..................................

Nie pamietam juz xrodla, egzamin gdzie mialem to pytanie zdawalem ponad 30
lat temu ....,
odpowiedx byla w jakiejs monografii z Krystalochemii ...., moze nawet i
Pekali, ale musialbym to sprawdzic ....,

Ze defekty sieci, to sie zgodze, ale nie Schootky'ego. W warstwach przy
powierzchni NaCl nastepuje deformacja sieci ..., jak gdyby wciqganie
kationow sodowych bardziej do srodka ...., ta deformacja powoduje
dysymetrie, scislej znieksztalcenie sieci niewielkie, ale w konsekwencji
powstanie ladunku ulamkowego (bardzo malego) przy powierzchni i to jest
powodem opalizowania na niebiesko ....,
Wlasciwosci cienkich warstw to zresztq dzisiaj juz odrebna nauka .....
Received on Thu May 12 18:53:56 2005

To archiwum zostało wygenerowane przez hypermail 2.1.8 : Thu 12 May 2005 - 19:12:01 MET DST