At 18:27 2005-04-01 +0200, Adrian Siemieniak wrote:
>Hej,
>
>Poniewaz nie tak dawno temu byla dosc burzliwa dyskusja o mleku ja bym mial
>jeszcze jedno pytanie - na czasie (moze ktos z Was wie cos wiecej).
>Naleze do tych co lubia/pija mleko i ostatnio trafilo mi sie w sklepie "mleko
>zimne/filtrowane". W opisie jest ze nie jest sterylizowane przez UHT tylko
>"mikrofiltracje" i ze niby jest w ten sposob lepsze. Na stronie producenta nic
>wiecej nie ma (http://zimnemleko.pl/co_to.htm) a ja jakos nie lubie wierzyc ze
>cos jest lepsze bo tak pisze :) - ktos z szanownych grupowiczow moze wie cos
>wiecej na temat tego procesu?
>
>Aha - takie mleko ma calkiem spory okres przydatnosci do spozycia (duzo
>dluzszy
>niz po pasteryzacji).
Mikrofiltracja to filtracja przez bardzo drobne pory (rzędu ułamka
mikrometra), tak drobne, że nie przedostają się przez nie bakterie.
Technika ta jest od lat stosowana w laboratoriach.
Unika się w ten sposób obróbki termicznej, co pozwala zapewne na zachowanie
oryginalnego smaku świeżego mleka.
Michał
-- dr Michał Sobkowski Instytut Chemii Bioorganicznej PAN, Poznań http://www.man.poznan.pl/~msob/Received on Mon Apr 4 10:22:21 2005
To archiwum zostało wygenerowane przez hypermail 2.1.8 : Mon 04 Apr 2005 - 11:12:01 MET DST