Dodatki do zywnosci.

Autor: Andrzej Kasperowicz <andyk_at_spunge.org>
Data: Sat 20 Nov 2004 - 17:26:29 MET
Message-ID: <Pine.LNX.4.58.0411201025030.32739@chi.spunge.org>
Content-Type: TEXT/PLAIN; charset=iso-8859-2

W nawiazaniu do prowadzonej kiedys na Chemfanie dyskusji odnosnie tego, ze
smak i zapach niektorej zywnosci zmienil sie w znacznym stopniu na niekorzysc
w porownaniu do tego co bylo kiedys, a producenci daza w najwiekszym stopniu
do osiagniecia ladnego wygladu zachecajacego do zakupu i niewiele poza tym,
cytuje ponizej podsumowanie pracy napisanej, jak sadze, przez ucznia Technikum
Technologii Żywności przy Zespole Szkól nr 1 w Żorach lub Prywatnej Szkoły
Ekonomiczno-Gastronomicznej w Rybniku:

"Syntetyczne dodatki do zywnosci"
http://technolog9.wizytowka.pl/

"Podsumowanie
Po przeanalizowaniu wszystkich dostępnych materiałów, uważam, iż stosowanie
syntetycznych dodatków jest niekorzystne, albowiem mają szkodliwy wpływ na
spożywających je ludzi. Jednak, nie należy zapominać o korzyściach, którymi
niewątpliwie są walory estetyczne produktów, zawierających syntetyki."

Wydawac by sie moglo, ze dzieki takiej swiadomosci mlodego narybku technologow
zywnosci przyszlosc nie rysuje sie w czarnych barwach, ale zapewne to tylko
pozory, gdyz w momencie gdy taki technolog-idealista pojdzie do pracy, to dla
dyrekcji i tak bedzie sie liczyl przede wszystkim zysk i idealy z mlodosci
albo pojda w zapomnienie, albo nie beda mogly konkurowac z argumentami
natury ekonomicznej.

Inne strony prowadzone przez tego samego autora (Szymona Konkola nauczyciela w
w/w szkolach) z tego samego cyklu:
http://www.technolog.prv.pl/
oraz
http://technolog?.wizytowka.pl/

Gdzie pod ? wstawic liczby z przedzialu 1-10.

ak
Received on Sat Nov 20 17:26:47 2004

To archiwum zostało wygenerowane przez hypermail 2.1.8 : Sat 20 Nov 2004 - 18:12:00 MET