Re: Zepsute mięso

Autor: Andrzej Kasperowicz <andyk_at_spunge.org>
Data: Mon 11 Oct 2004 - 23:03:10 MET DST
Message-ID: <Pine.LNX.4.58.0410111602001.23156@chi.spunge.org>
Content-Type: TEXT/PLAIN; charset=iso-8859-2

> Ale w jaki sposób? Czy jakiegoś wywaru, w którym rzeczony kawałek
> obgotowywujemy, czy raczej "soku" wyciśniętego z mięsa? Bo raczej nie
> wyobrażam sobie przykładania elektrody pHmetru do kawałka szynki ;)

Sekowski AFAIR kazal przylozyc papierek lakmusowy do surowego miesa.
Przypuszczam jednak, ze gdy mieso bedzie juz na tyle nieswieze, ze wykryje to
papierek wskaznikowy to zapewne bedzie tez to mozna wyczuc organoleptycznie,
zatem ten pomiar papierkiem to raczej tylko taka sztuka dla sztuki bez
wiekszej praktycznej wartosci (ale to tylko przypuszczenie), no chyba ze ktos
ma katar... ;)

ak
Received on Mon Oct 11 23:03:23 2004

To archiwum zostało wygenerowane przez hypermail 2.1.8 : Mon 11 Oct 2004 - 23:12:02 MET DST