> Czy jakis wplyw na zdrowie ma spulchnianie produktow spozywczych i nabiału
> azotem? Jest to gaz obojętny, ale mimo wszystko czy ktoś się orientuje w
> tym zagadnieniu?
Beknie sie i po wszystkim:)
Azot stosuje sie do spulchniania, bo gdyby uzyc powietrza, to tlen w nim
wystepujacy powodowalby szybkie utlenienie skladnikow pokarmowych, a
szczegolnie tluszczu i witamin. Nalezy pamietac, ze serek homogenizowany
niespulchniony ma kontakt z powietrzem na powierzchni ok. 50cm^2, a
spulchniony nawet setki razy większej (pecherzyki gazu), a wiec jełczenie
tluszczu nastepowaloby bardzo szybko. A jesli uzyje sie N2 to nie bedzie
takiego efektu.
Pieczywo tez jest spulchnione (co prawda nie azotem) i nikt od tego nie
zachorowal. Wrecz przeciwnie - zakalec jest ciezko strawny.
Kazik Warmiński
---------
www.uwm.edu.pl/kopits
Received on Thu Sep 16 14:50:03 2004
To archiwum zostało wygenerowane przez hypermail 2.1.8 : Thu 16 Sep 2004 - 15:12:01 MET DST