Re: azot w serkach

Autor: Kazimierz Warmiński <kazet_at_uwm.edu.pl>
Data: Thu 16 Sep 2004 - 14:54:56 MET DST
Message-ID: <006a01c49bec$618f87c0$f80db8d5@uwm.edu.pl>
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"

> Czy jakis wplyw na zdrowie ma spulchnianie produktow spozywczych i nabiału
> azotem? Jest to gaz obojętny, ale mimo wszystko czy ktoś się orientuje w
> tym zagadnieniu?

Beknie sie i po wszystkim:)
Azot stosuje sie do spulchniania, bo gdyby uzyc powietrza, to tlen w nim
wystepujacy powodowalby szybkie utlenienie skladnikow pokarmowych, a
szczegolnie tluszczu i witamin. Nalezy pamietac, ze serek homogenizowany
niespulchniony ma kontakt z powietrzem na powierzchni ok. 50cm^2, a
spulchniony nawet setki razy większej (pecherzyki gazu), a wiec jełczenie
tluszczu nastepowaloby bardzo szybko. A jesli uzyje sie N2 to nie bedzie
takiego efektu.

Pieczywo tez jest spulchnione (co prawda nie azotem) i nikt od tego nie
zachorowal. Wrecz przeciwnie - zakalec jest ciezko strawny.

Kazik Warmiński
---------
www.uwm.edu.pl/kopits
Received on Thu Sep 16 14:50:03 2004

To archiwum zostało wygenerowane przez hypermail 2.1.8 : Thu 16 Sep 2004 - 15:12:01 MET DST