Zywnosc z serwatki

Autor: K. Grabinski <k.grabinski_at_lacma.com.pl>
Data: Mon 31 May 2004 - 23:01:58 MET DST
Message-ID: <000001c447a6$b365c130$7300a8c0@kgrabinski>
Content-Type: text/plain; charset="us-ascii"

Witam po przerwie

W ostaniej odpowiedzi Pana Franskiego zostal podniesiony temat Single Cell
Proteins i ich porownania do bialek serwatkowych. Chcialem podtrzymac ten
temat wiec poszukalem paru informacji na ten temat.

W ponizszym linku znajduje sie artykol dotyczacy SCP.
http://www.unu.edu/unupress/food/8F051e/8F051E0d.htm

Jak narazie nie udalo mi sie trafic na opracowanie dotyczace wlasciwosci
zywieniowych i prozdrowotnych wiec ponizej znajda sie tylko moje dywagacje
na ten temat.

Po pierwsze wydaje mi sie ze projekt SCP polega na wyprodukowaniu duzej
ilosci azotu przyswajalego przez czlowieka poprzez namnozenie na pozywce
zawierajacej wegiel i inne potrzebne do fermentacji substraty odpowiednich
mikroorganizmow. Poprzez dobor substratow, odpowiednich drobnoustrojow i
warunki procesu mozna sterowac cala produkcja. Poniewaz w tym sa jedynie
opisane kroki jakie nalezy podjac podczas sprawdzania czy SCP w ogole bedzie
nadawalo sie do spozycia przez czlowieka.

Jak widac troche jest do zrobienia, szczerze powiem, ze nie wiem na jakim
etapie sa badania. Wydaje mi sie, ze nalezy troche sceptycznie podejsc do
jakosci mikrobiologicznej takiego produktu, rowniez jego sklad moze byc
bardziej kontrowersyjny niz "zwykle" GMO. Rowniez w dziedzinie powtazalnosci
trzeba bedzie zrobic bardzo bardzo duzo, coprawda w dziedzinie separacji
posiadamy sporo technologii, jednak naturalny substrat biologiczny bedzie
roznorodny, co zaowocuje roznicami jakosciowymi i ilosciowymi produkowanego
bialka. Mikroorganizmy maja to do siebie, ze czasami zmiana % w skladzie
substratu powoduje zmiane przeprowadzanych procesow zyciowych... Powtorze...
Bardzo duzo jest do zrobienia, ale jst to do zrobienia, Jeszcze kilkanascie
lat i zolniezy beda wysylac na wojne z odrobina mieszankiliofilizowanych
drobnoustrojow do rozmnozenia, zeby bylo co zjesc na kolacje :):)

Wracajac do bialek serwatkowych, skladaja sie one z bardzo podobnych balek
co mleko kobiety. Jezeli sobie przypomnimy w jakim tempie dziecko rosnie na
mleku musimy obie wowczas zastanowic nad wplywem spozywanego wowczas
pokarmu. Wszyscy wiemy, ze z mlekiem matki zdobywamy odpornosc na niektore
choroby itd. Wszystkie te wlasciwosci sa zwiazane z wlasciwosciami bialek
serwatkowych. beta laktoglobulina jst odpowiedzialna za lacznie sie z
witaminami rozpuszczalnymi w tluszczach ADEK sama pozotajac rozpuszczalna w
wodzie. Mozliwosc produkowania zywnosci wzbogacanej w witaminy.
Alfa laktoalbumina - podstawow bialko mleka kobiecego - ma wiele
wlasciwosci: zapobiegaja nowotworom (np. wraz z nieznanym skladnikim mleka
niszczy wszystkie znane komoki raka piersi), schorzeniom kardiologicznym,
obniza stres poprzez dostarczanie znacznych ilosci tryptofanu bedacego
substratem serotoniny...
Laktoferyna czyli najlepiej przyswajalne zelazo oraz jedno z najlepiej
antybakteryjnie dzialajacych bialek jest rowniez jednym z najdrozszych :)
Laktoperoksydaza prawdziwy pogromca zarowno gram dodatnich i gram ujemnych
bakterii. Dziala jak anybiotyk.
Wszystkie te bialka maja wlasciwosci antynowoworowe (potwierdzone licznymi
badaniami)
Ostatnie badania wykazaly, ze bialaka serwatkowe maja rowniez wlasciosci
anaboliczne, poniewaz sa odporne na niskie pH przechodza zoladek w
nienaruszonym stanie, natomiast w jelicie cienkim przechodza przez bariere
jelito-krew w calosci spelniajac w krwioobiegu swoje funkcje. Wiadomo ze
taka droge pzebywa wlasnie alfa laktoalbumina.

Jak jeszcze cos ciekawego znajde w tym temacie to dopisze... Z chemicznego
punktu widzenia dosyc ciekawym tematem moze byc budowa centrow aktywnych i
sama struktura czasteczk bialka i ich struktura w zaleznosci od roznych
czynnikow. Jak wiadomo budowa determinuje wlasciwosci... Ciekawe, tutaj
jeden z wielu licznych linkow dotyczacych ego zagadnienia...
http://www.unu.edu/unupress/food/8F051e/8F051E0d.htm

Pozdawiam
Krzysiek Grabinski
Received on Tue Jun 1 09:05:18 2004

To archiwum zostało wygenerowane przez hypermail 2.1.8 : Tue 01 Jun 2004 - 09:12:01 MET DST