Autor: Piotr K. Olszewski (ncolszew_at_cyf-kr.edu.pl)
Data: Fri 30 Apr 2004 - 14:44:28 MET DST
> Health Effects of Microwave Radiation - Microwave Ovens
> by Lita Lee, Ph. D.
Pani Lita Lee co prawda zrobila doktorat w Stanach ale jej artykul ma bardzo malo naukowych elementów.
Jaki jest sens (poza straszeniem i zniechecaniem ludzi) w wpisywaniu
nazistów do "historii" mikrofal?
Jaka wartosc poznawcza maja rewelacje o tworzeniu sie szkodliwych
zwiazków, jesli nie mówi sie w jakich ilosciach powstaja: istotne jest
czy 80% danego zwiazku ulega przemianie w szkodliwy produkt, czy tez w
badaniach wykryto te szkodliwe substancje w ilosciach równych czulosci
metody.
A dalej: gdzie sa informacje dotyczace zawartosci tych substancji
szkodliwych w wyjsciowych produktach? Nie ma ich w ogóle czy tez
wystepuja na pewnym poziomie a obróbka mikrofalowa zwieksza ich ilosc.
Kolejne pytanie, (brak odpowiedzi znów przekresla naukowy wymiar
artykulu): jaka jest róznica miedzy obróbka mikrofalowa produktów
spozywczych a metodami tradycyjnymi (gotowanie, smazenie, pieczenie):
chce wiedziec, czy w alternatywnych metodach tez powstaja te szkodliwe
produkty i w jakich ilosciach.
Rzucic takim artykulem na liscie chemfana jest latwo, oby znalezienie odpowiedzi na powyzsze pytania przyszlo wam równie latwo. Piotr
To archiwum zostało wygenerowane przez hypermail 2.1.7 : Fri 30 Apr 2004 - 15:12:12 MET DST