Re: Nowotwory!

Autor: Andrzej Kasperowicz <andyk_at_spunge.org>
Data: Sun, 18 Apr 2004 12:44:20 -0500 (CDT)
Message-ID: <Pine.LNX.4.58.0404181001020.19817@chi.spunge.org>
Content-Type: TEXT/PLAIN; charset=iso-8859-2

> osmielam sie twierdzic, ze to nie zachorowalnosc wzrasta, lecz
> wykrywalnosc tychze schorzen.

Wykrywalnosc prawdopodonie wzrasta, ale czy to jednoczesnie oznacza, ze
zachorowalnosc na pewno nie wzrasta? Przeciez juz sam fakt wydluzania sie
wieku spoleczenstwa sugeruje, ze musi wzrastac, bo wlasnie w podeszlym wieku
najczesciej pojawiaja sie nowotwory. Co zatem daje osobom twierdzacym, ze nie
wzrasta podstawy do takich arbitralnych stwierdzen? Skad mozecie to wiedziec
bez przeprowadzenia odpowiednich badan (zapewne zreszta zbyt daleko idace
wstecz badania tego typu nie beda mozliwe, wlasnie ze wzgledu na nizsza
wykrywalnoisc w dalekiej przeszlosci). Czy nie jest tak, ze Wam sie tylko
*wydaje*?

W serwisach medycznych jednak pisza przede wszystkim nie o zwiekszonej
wykrywalnosci, ale o zwiekszonej zachorowalnosci:
"W krajach wysoko rozwiniętych zachorowalność na nowotwory złośliwe piersi się
zwiększa. Podobnie wzrasta liczba zgonów z powodu nowotworów piersi, mimo
postępu w leczeniu."
"Od ponad 100 lat obserwuje się w Polsce wzrost zachorowalności na nowotwory
złośliwe piersi, w ostatnich latach przybrał on na sile, chociaż w latach
osiemdziesiątych Polska należała jeszcze do krajów niskiego ryzyka w Europie.
Wzrost zachorowalności dotyczył szczególnie nowotworów piersi u kobiet w wieku
pomenopauzalnym i związany był ze zmianą stylu życia kobiet polskich.
Szczególnie ważne okazały się te elementy stylu życia, które w sposób pośredni
lub bezpośredni wpływały na metabolizm hormonalny.
Te zmiany stylu życia znajdują swoje odzwierciedlenie w różnicach
zachorowalności i umieralności na nowotwory złośliwe pomiędzy populacjami
miejskimi a wiejskimi.
Jest to spowodowane częściowo pojawieniem się większej liczby czynników
rakotwórczych (związanych np. z uprzemysłowieniem i urbanizacją), a także z
przedłużeniem średniej długości życia."

Mozna tam zobaczyc wykres obrazujacy rozna zachorowalnosc w zaleznosci od
regionu Polski i swiata:
http://www.sluzbazdrowia.com.pl/html/more2917a.html
Dane te dotycza czasow ostatnich, a trudno przypuszczac, zeby obecnie
jakikolwiek wyksztalcony lekarz w dowolnym miejscu na swiecie mial problem z
rozpoznaniem nowotworu piersi gdy ten juz dajmy na to wyrosnie wielkosci
piesci, nie moga wiec raczej te dane odzwierciedlac jedynie problemow z
wykrywalnoscia.

Obecnie powszechnie wszelkie napoje, w tym wode mineralna sprzedaje sie w
butelkach PET, gdzie tworzywo sztuczne i/lub plastyfikatory, m.in. ftalany
dzialaja jak substancje estrogenne, a te powoduja zwiekszenie zachorowalnosci
na raka u kobiet i zmniejszenie plodnosci u mezczyzn, takich czynnikow jest na
pewno wiecej, zatem bledne musi byc w swietle powyzszych faktow stwierdzenie,
ze zachorowalnosc na niektore nowotwory z biegiem lat sie nie zmienila, a
jedynie wykrywalnosc.

Epidemiologia nowotworów złośliwych:
http://www.coi.waw.pl/dz_nauk4.html
"Opracowano wyniki badania "Dieta a rak żołądka - badanie kontrolne
przypadków". Wykazano następujące zależności:
Produkty roślinne: Stwierdzono, że ryzyko raka żołądka było o 47% niższe wśród
osób o wysokiej konsumpcji owoców i warzyw. W przypadku znaczenia warzyw
zależność ta była w znacznym stopniu ograniczona do warzyw zielonych i
żółtych, a więc bogatych w witaminę C i karoten.
Ponadto wykazano, że ryzyko zachorowania na raka żołądka rośnie wraz ze
wzrostem spożycia bogatych w węglowodany produktów zbożowych zwłaszcza
wysokoprzetworzonych (RR=1.89 dla najwyższego kwartylu spożycia produktów
zbożowych oraz RR=2.40 dla najwyższego kwartylu spożycia wysokoprzetworzonych
produktów zbożowych).
Produkty zwierzęce: Badania nie potwierdziły związku zachorowań na raka
żołądka ze spożyciem mięsa, wędlin i innych produktów o dużej zawartości soli.
Składniki odżywcze: Wyniki dotyczące roli mikro- i makroskładników odżywczych
są zgodne z wynikami dotyczącymi produktów żywnościowych.
Makroskładniki: Wzrost konsumpcji węglowodanów wiąże się ze wzrostem ryzyka
zachorowania na raka żołądka (RR=1.39), natomiast wzrost spożycia tłuszczów
oraz błonnika, głównie zawartego w owocach i warzywach, a także produktach
strączkowych - ze spadkiem ryzyka (RR=0.50). Nie stwierdzono związku
zachorowania na raka żołądka ze wzrostem spożycia kalorii.
Mikroskładniki: Bardzo znaczne zmniejszenie ryzyka (45-59%) zaobserwowano wraz
ze wzrostem spożycia witaminy C oraz karotenów (w tym a-karotenu i b-karotenu,
pro-a-karotenu i retinolu)."

Te badania zdaja sie potwierdzac opinie, ze niezdrowe jest, z roznych zreszta
powodow, nadmierne spozywanie weglowodanow. Czy wiaze sie to tez w jakis
sposob z polepszaczmi dodawanymi do pieczywa? Oczywiscie z tych danych to nie
wynika, chociaz stwierdzenie "zwlaszcza wysokoprzetworzonych" zdaje sie
sugerowac, ze moze byc jakis zwiazek, ale oczywiscie przyczyny moga byc i inne
- wartoby to kiedys zbadac.

Epidemiologia nowotworow skory:
http://www.borgis.pl/czytelnia/med_rodz/1999/04/09.php
"Zachorowalność na czerniaka rośnie szybciej niż jakiegokolwiek innego
nowotworu, wzrosła dramatycznie od połowy lat 30-tych XX wieku i podwoiła się
w USA w latach 80-tych, a niszczenie powłoki ozonowej może dodatkowo zwiększyć
ilość zachorowań. Czerniak złośliwy występuje znacznie częściej u rasy białej.
W Polsce stanowi około 1% wszystkich nowotworów. Cechuje się bardzo wysoką
wyleczalnością, jeśli zostanie wcześnie i niezwłocznie usunięty, natomiast w
postaci zaawansowanej rokowanie jest złe. U kobiet w wieku 25-30 lat jest
najczęstszym nowotworem złośliwym. W USA nieznacznie częściej chorują
mężczyźni niż kobiety, a w północnej Europie przeważają kobiety."
"Aktualne dane sugerują, że wiodącą rolę w patogenezie nowotworów może
odgrywać zbyt intensywne opalanie się w dzieciństwie i we wczesnej młodości,
zwłaszcza, gdy pod jego wpływem powstaną oparzenia i odczyny pęcherzowe."
Oprocz glownych czynnikow ryzyka takich jak narazenie na slonce, czynniki
genetyczne, wirusowe i znamiona wymienia sie tez:
"Narażenie na działanie substancji chemicznych. Wskazuje na to zwiększona
ilość wykrytych przypadków czerniaka złośliwego u osób pracujących na terenach
szczególnie uprzemysłowionych."

Ciekawostka odnosnie raka stercza:
http://www.zdrowemiasto.pl/modules.php?name=News&file=article&sid=3354&alt=57
"Na podstawie badań statystycznych wykazano znamienne różnice w zapadalności
na raka w zależności od rasy czy też grupy etnicznej. Największą
zachorowalność stwierdza się u Amerykanów rasy czarnej, którzy dwukrotnie
częściej zapadają na raka niż biali mieszkańcy USA. Najmniej przypadków notuje
się w krajach dalekiego Wschodu - Chin, Japonii."
"Imigranci z krajów o niższej zachorowalności, po dłuższym pobycie w USA, nie
różnią się pod względem częstości występowania i przebiegu choroby od
identycznej pod względem rasowym populacji miejscowej.
Zanieczyszczenie środowiska: powietrza i gleby, kontakt z chemicznymi
związkami aromatycznymi, metalami ciężkimi i z izotopami, na jaki narażeni są
pracownicy przemysłu chemicznego, gumowego i farbiarskiego oraz drukarń,
zwiększa zagrożenie zachorowania na raka stercza. Wykazano też, że w rejonach,
w których woda zawiera znaczne ilości kadmu, wzrasta zachorowalność na raka
gruczołu krokowego. Najprawdopodobniej kadm wypiera cynk, którego stężenie w
prawidłowym sterczu jest wyjątkowo duże, i w ten sposób zaburza przemiany
hormonalne, i powoduje wzrostu poziomu testosteronu."

http://www.ginekologia.spsk1.pl/rak_grubego.php
"Zachorowalność na raka jelita grubego systematycznie wzrasta. Dotyczy to
kobiet jak i mężczyzn."

http://www.su.krakow.pl/htm/wydarzenia/0311.htm
"Zachorowalność na nowotwory wzrasta. Chorują także ludzie coraz młodsi.
- Te tendencje zauważamy, niestety, także w urologii. Pamiętam czasy, kiedy
profesor Michałowski wzywał wszystkich asystentów, żeby obejrzeli rzadki
przypadek: to był rak pęcherza u mężczyzny około czterdziestki. W tym wieku
rak pęcherza występował incydentalnie. Obecnie próg wiekowy obniżył się o 20
lat. Dziś chorują ludzie w wieku 20 - 30 lat. Najmłodszy nasz pacjent ma 21
lat. Najprawdopodobniej odpowiada za to stan naszego środowiska, coraz większe
zanieczyszczenie. Rak pęcherza coraz częściej występuje także jako choroba
zawodowa: u malarzy, lakierników, pracowników przemysłu chemicznego, gumowego
lub naftowego. W takich sytuacjach powinny być stosowane odpowiednie
zabezpieczenia."

Streszczenie 6 przegladowych artykulow poswieconych nowotworom:
http://www.pbkom.pl/pbkom/tom27/2715trpl.htm

> bo za czasow Twoich dziadkow po prostu sie umieralo i bylo wsio rawno
> czy to zawal, rak czy wylew. Kto to mogl stwierdzic bez tomografii,
> roentgena, badan krwii itp?

I teraz takie rzeczy w Polsce sie czesto diagnozuje bez tomografii i rentgena
- po prostu szpitali na to nie stac, szczegolnie na tomografie (i nie chodzi
tylko o sam zakup urzadzenia, ale uzywanie), a wiec jak widac mozna przy
diagnozowaniu obejsc sie bez tych urzadzen.

ak
Received on Sun 18 Apr 2004 - 19:44:26 MET DST

To archiwum zostało wygenerowane przez hypermail 2.2.0 : Mon 05 Mar 2012 - 13:13:53 MET