Autor: Anna Wronecka (ryba_at_hot.pl)
Data: Fri 08 Nov 2002 - 11:38:02 MET



Czy ktoś mi może pomóc?

1.Chromianka przygotowana wg.przepisu:
15g dwuchromianu potasowego rozpuścić w 50cm3 wody dest.dodać 450 cm3 stężonego kwasu siarkowego,pozostawic do ochłodzenia  nie myje szkła,(pozostaje osad z produktów reakcji z azotanem srebra0(użyte odczynniki były kupione w hurtowni chemicznej ).Co zrobiłam żle?

2.Czy ktoś wie jak przygotować próbkę ryby marynowanej do badań pH,instrukcja obsługi pHmetru tego nie zawiera ,pomiar elektrodą dostosowaną do bezpośrednich badań w mięsie wykazuje wyższe pH niż pomiar w próbce zmacerowanwj z dodatkiem wody destylowanej,niektóre żrola podają ,że wody i tkanki mięsnej powinnno być 1/1 inne ,że 2/1,remperatura przy wszystkich pomiarach była jednakowa,pHmetr wykalibrowany .


To archiwum zostało wygenerowane przez hypermail 2.1.7 : Thu 08 May 2003 - 14:52:27 MET DST