Autor: Kazimierz Warmiński (kazet_at_uwm.edu.pl)
Data: Tue 22 Oct 2002 - 22:59:13 MET DST



> chodzi mi o przepis [dokladnie proporcje skladnikow i sposob
> wykonania] na pozywke dla drobnoustrojow,ktora mozna wykonac "w domu"

Zależy o jakie Ci drobnoustroje chodzi. Pozywek jest cała gama. W tej chwili nie pamietam skladu tych podstawowych. To co mam pod reka teraz to pozywki dla bakerii. Najprostsza sklada sie z sacharozy (cukru buraczanego), agaru i wody. Agar to substancja zelujaca pozywke, ale w niektorych przypadkach mozna go zastapic zelatyna. 5 g sacharozy rozpuszcza sie w 100 ml wody (destylowanej lub mineralnej) zagotowuje sie i rozpuszcza zelatyne w ilosci takiej aby po wystygnieciu zastygla (jesli posiadasz agar - 2,3 g / 100 ml). Wszystko powinno byc wysterylizowane w autoklawie w temp. 121 C przez 15 minut, ale w domu pewnie go nie masz, wiec mozna zastosowac tyndalizacje, czyli gotowanie przez 15-20 min. odstawienie na 24 godz. w zamknietym naczyniu i ponowne zagotowanie. Powinno sie znowu odczekac 24 h i znow zagotowac, ale mozna z tego zrezygnowac. Pozywke taka rozlewa sie na sterylne plytki Petriego lub do probowek (tzw. skosow).

Z innych prostych pozywek mozna wymienic pozywke ziemniaczaną, ale w tej chwili nie pamietam jej dokladnego skladu. W kazdym badz razie jest to wywar z gotowanych ziemniakow (aby dostarczyc soli mineralnych i aminokwasow), z dodatkiem cukrow i zageszczony agarem (ewentualnie zelatyna). Podobnie wykonuje sie pozywke bulionowa. Jak widzisz skladniki sa proste, a pozywki te sa stosowane od wielu lat przez mikrobiologow i fitopatologow, z ta roznica, ze teraz nikt sie nie bawi w "gotowanie rosolu" tylko kupuje sie gotowe preparaty spozadzone ze skladnikow nauralnych badz sztucznych. Najwiekszy problem bedzie stanowic dla Ciebie zapewne agar i sterylizacja w autoklawie, ale jak juz mowilem mozna je zastapic (z nieco gorszym skutkiem). Zycze owocnych prob i doswiadczen.

Kazik



Kazimierz Warminski
kazet_at_uwm.edu.pl
Uniwersytet Warminsko-Mazurski w Olsztynie www.uwm.edu.pl

To archiwum zostało wygenerowane przez hypermail 2.1.7 : Thu 08 May 2003 - 14:52:18 MET DST