Autor: Kazimierz Warmiński (kazet_at_uwm.edu.pl)
Data: Tue 01 Oct 2002 - 17:59:48 MET DST



Witam!

Chcialbym sie z Wami podzielic pewna informacja, ktora uslyszalem dzisiaj w telewizji.

Aminokwasy ze wzgledu na charakter biochemiczny (zywieniowy) dzieli sie na endogenne i egzogenne. A no wlasnie. Zawsze mowilo sie, ze walina jest aminokwasem egzogennym, czyli takim którego czlowiek i zwierzeta kregowe nie syntetyzuja w organizmie i musi byc dostarczana z pozywieniem. Dzisiaj dowiedzialem sie, ze niektorzy ludzie posiadaja gen odpowiedzialny za biosynteze tego aminokwasu. Najwiecej takich osobnikow zdarza sie wsrod populacji europejskiej (glownie z wysp brytyjskich), a najmniej azjatyckiej (Japonczycy). Co ciekawsze osobniki z taka zdolnoscia sa podatne na chorobe Kreuzfelda-Jakoba (gabczaste zwyrodnienie mozgu) po spozyciu miesa zwierzat z rozwijajaca sie choroba "wscieklych krow"!!! Informacje uslyszalem w informacjach regionalnych ("gdanska trojka"). Wypowiadal sie pracownik laboratorium genetycznego Akademii Medycznej bodajze we Wroclawiu. Wykonuja oni platne testy genetyczne na obecnosc tego genu. Nie wiem jaki ma zwiazek biosynteza waliny a BSE. Widocznie ma.

Moze cos juz o tym slyszeliscie? Ja przyznaje - pierwszy raz sie spotkalem, aby walina byla "warunkowo egzogenna".

Kazik



Kazimierz Warminski
kazet_at_uwm.edu.pl
Uniwersytet Warminsko-Mazurski w Olsztynie www.uwm.edu.pl

To archiwum zostało wygenerowane przez hypermail 2.1.7 : Thu 08 May 2003 - 14:52:12 MET DST