Autor: Michal Sobkowski (msob_at_ibch.poznan.pl)
Data: Mon 28 Jan 2002 - 10:52:27 MET



At 08:25 28.01.02, you wrote:
>Witam,
>W spisie skladnikow sosu Knorra do salaty znalazlem takie dziwo.
>Co gorsza, na torebce kupionej w Niemczech jest to samo, tyle ze
>w innym jezyku. Na liscie dodatkow do zywnosci istnieje sodium
>diacetate jako regulator kwasowosci, a na amerykanskiej liscie
>substancji uznanych za bezpieczne sodium hydrogen acetate.

To mieszanina 1:1 octanu sodu i kwasu octowego. Zobacz
http://www.chemsoc.com/exemplarchem/entries/2001/anderson/acidityregulators.htm#E262 lub
http://www.sigmaaldrich.com/cgi-bin/hsrun/Distributed/HahtShop/HAHTpage/frmCatalogSearchPost?Brand=ALDRICH&ProdNo=W390003

>A juz najgorsze: slynny ostatnio Pavulon jest, wedlug Lekow
>Wspolczesnej Terapii, estrem kwasu dioctowego. O co tu chodzi?

Kwas dioctowy to synonim kwasu acetooctowego, CH3COCH2COOH.

Michał

-- 
Michał Sobkowski, IChB PAN, Poznań
http://www.man.poznan.pl/private/users/msob.html
"Każdy złożony problem ma proste, błędne rozwiązanie!"
[U. Eco]

To archiwum zostało wygenerowane przez hypermail 2.1.7 : Thu 08 May 2003 - 14:50:24 MET DST