Autor: Wojciech Szczepankiewicz (wojtex_at_zeus.polsl.gliwice.pl)
Data: Wed 05 Dec 2001 - 08:07:44 MET


Jakub Draganek wrote:

> ----- Original Message -----
> From: "Wojciech Szczepankiewicz" <wojtex_at_zeus.polsl.gliwice.pl>
> To: "Multiple recipients of list CHEMFAN" <chemfan_at_man.lodz.pl>
> Sent: Thursday, November 29, 2001 8:51 AM
> Subject: Re: Powiązania między warzywniakiem a kwasem azotowym...
> 
> 
> 

>>
>>Jakub Draganek wrote:
>>
>>
>>>Cześć
>>>Chciałbym zadać wam te wbrew pozorom łatwe pytanie:
>>>- Jak zrobi kwas azotowy z elementów dostępnych w warzywniaku?
>>>Jakub Draganek
>>>
>>>
>>>
>>>
>>To zalezy, co masz w warzywniaku. W sredniowieczu wytwarzano saletre
>>sodowa przez odpowiednie kompostowanie odchodow zwierzecych i odpadkow z
>>warzywniaka. Jesli to zrobimy, to pozostaje nam wydzielic ducha witriolu
>>z odpowiedniej soli, pomieszac saletre z duchem i przeprowadzic
>>destylacje. Bedziemy miec kwas azotowy. Proste.
>>Wojtek
>>
>>
> Kuba
> Ile otrzymam z jednej marchewki?
> 
> 

Ilosc zupelnie kijkowata :-)

-- 
Wojciech Szczepankiewicz, Ph.D.
Silesian University of Technology
Gliwice, Poland
http://zeus.polsl.gliwice.pl/~wojtex

To archiwum zostało wygenerowane przez hypermail 2.1.7 : Thu 08 May 2003 - 14:49:34 MET DST