Autor: Wojciech Szczepankiewicz (wojtex_at_zeus.polsl.gliwice.pl)
Data: Thu 29 Nov 2001 - 08:48:02 MET
Jakub Draganek wrote:
>Cześć
>Chciałbym zadać wam te wbrew pozorom łatwe pytanie:
>- Jak zrobi kwas azotowy z elementów dostępnych w warzywniaku?
>Jakub Draganek
>
>
>
To zalezy, co masz w warzywniaku. W sredniowieczu wytwarzano saletre
sodowa przez odpowiednie kompostowanie odchodow zwierzecych i odpadkow z
warzywniaka. Jesli to zrobimy, to pozostaje nam wydzielic ducha witriolu
z odpowiedniej soli, pomieszac saletre z duchem i przeprowadzic
destylacje. Bedziemy miec kwas azotowy. Proste.
Wojtek
-- Wojciech Szczepankiewicz, Ph.D. Silesian University of Technology Gliwice, Poland http://zeus.polsl.gliwice.pl/~wojtex
To archiwum zostało wygenerowane przez hypermail 2.1.7 : Thu 08 May 2003 - 14:49:29 MET DST