Autor: Wojciech Szczepankiewicz (wojtex_at_zeus.polsl.gliwice.pl)
Data: Thu 29 Nov 2001 - 08:48:02 MET


Jakub Draganek wrote:

>Cześć
>Chciałbym zadać wam te wbrew pozorom łatwe pytanie:
>- Jak zrobi kwas azotowy z elementów dostępnych w warzywniaku?
>Jakub Draganek
>
>
>

To zalezy, co masz w warzywniaku. W sredniowieczu wytwarzano saletre sodowa przez odpowiednie kompostowanie odchodow zwierzecych i odpadkow z warzywniaka. Jesli to zrobimy, to pozostaje nam wydzielic ducha witriolu z odpowiedniej soli, pomieszac saletre z duchem i przeprowadzic destylacje. Bedziemy miec kwas azotowy. Proste. Wojtek

-- 
Wojciech Szczepankiewicz, Ph.D.
Silesian University of Technology
Gliwice, Poland
http://zeus.polsl.gliwice.pl/~wojtex

To archiwum zostało wygenerowane przez hypermail 2.1.7 : Thu 08 May 2003 - 14:49:29 MET DST