RE: jad kielbasiany

Autor: Krzysztof Grabiński <K.Grabinski_at_hsh.com.pl>
Data: Mon 07 Aug 2006 - 17:24:15 MET DST
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Message-ID: <29DA1AC0C21F26438A46C3AEB23E83D3177628@sbs>

-----Original Message-----
From: chemfan-bounces@man.lodz.pl [mailto:chemfan-bounces@man.lodz.pl] On Behalf Of Michal Walczak
Sent: Monday, August 07, 2006 4:04 PM
To: Chemia popularnonaukowa.
Subject: Re: jad kielbasiany

 
 
 Jak niebezpieczne jest spozycie takich konserw? Skad
  wynika male prawdopodobienstwo spotkania sie z
 botulina (oprocz wspomnianego pH i warunkow
 przechowywania, bo w konserwach chyba nie ma
 warunkow
 tlenowych)?
 
 Pozdrawiam,
 Michal W.

Te dwa warunki sa wlasciwie wystarczajace.
Dodatkowo obrobka cieplna zywnosci (w przypadku konserw sterylizacja) również bardzo skutecznie obniżają takie prawdopodobieństwo.

Zresztą można to zobaczyc porównując ilość zatruć 25 lat temu a dzisiaj...

Jeżeli chodzi o niebezpieczeństwo spożycia takich konserw jest to od niestrawności po ciężkie zatrócie pokarmowe (wymioty, biegunka)
Zależy jakie drobnoustroje się rozwinęły.

Krzysztof Grabiński

__________________________________________________
Do You Yahoo!?
Tired of spam? Yahoo! Mail has the best spam protection around
http://mail.yahoo.com
Received on Mon Aug 7 17:24:51 2006

To archiwum zostało wygenerowane przez hypermail 2.1.8 : Mon 07 Aug 2006 - 18:12:02 MET DST