-----Original Message-----
From: chemfan-bounces@man.lodz.pl [mailto:chemfan-bounces@man.lodz.pl] On Behalf Of Michal Walczak
Sent: Monday, August 07, 2006 4:04 PM
To: Chemia popularnonaukowa.
Subject: Re: jad kielbasiany
Jak niebezpieczne jest spozycie takich konserw? Skad
wynika male prawdopodobienstwo spotkania sie z
botulina (oprocz wspomnianego pH i warunkow
przechowywania, bo w konserwach chyba nie ma
warunkow
tlenowych)?
Pozdrawiam,
Michal W.
Te dwa warunki sa wlasciwie wystarczajace.
Dodatkowo obrobka cieplna zywnosci (w przypadku konserw sterylizacja) również bardzo skutecznie obniżają takie prawdopodobieństwo.
Zresztą można to zobaczyc porównując ilość zatruć 25 lat temu a dzisiaj...
Jeżeli chodzi o niebezpieczeństwo spożycia takich konserw jest to od niestrawności po ciężkie zatrócie pokarmowe (wymioty, biegunka)
Zależy jakie drobnoustroje się rozwinęły.
Krzysztof Grabiński
__________________________________________________
Do You Yahoo!?
Tired of spam? Yahoo! Mail has the best spam protection around
http://mail.yahoo.com
Received on Mon Aug 7 17:24:51 2006
To archiwum zostało wygenerowane przez hypermail 2.1.8 : Mon 07 Aug 2006 - 18:12:02 MET DST