Autor: Piotr Solarz (P.Solarz_at_INT.PAN.WROC.PL)
Data: Mon 07 Jan 2002 - 16:17:49 MET



Sunday, January 06, 2002, 2:56:22 PM, you wrote:

>> Jak wytlumaczyc gimnazjlistom ze zamarzniete ziemniaki po ugotowaniu sa
>> slodkie?
>> Bo mysle sobie tak, skrobia-> cukry proste... i niby jest ok, ale w takim
>> razie jak wytlumaczyc to ze frytki sie mrozi i nie sa slodkie... roznica
>> jest na etapie rozmarzania, ale przyznam szczerze strasznie placze sie w
>> zeznaniach... pomozcie mi jak to najprosciej wytlumaczyc....

AK> BTW, a moze ktos zna dokladny mechanizm czernienia ugotowanych ziemniakow, ktore byly przenawozone AK> nawozami azotowymi?

Chyba chodzi u utlenianie czegoœ, czego nie wiem. Wystarczy skropić ziemniaka sokiem z cytryny lub zanurzyć go w wodzie i nie będzie już czerniał.

-- 
 Piotr                            mailto:P.Solarz_at_INT.PAN.WROC.PL

To archiwum zostało wygenerowane przez hypermail 2.1.7 : Thu 08 May 2003 - 14:49:53 MET DST