Autor: Wojciech Szczepankiewicz (wojtex_at_zeus.polsl.gliwice.pl)
Data: Fri 19 May 2000 - 13:29:53 MET DST


Michal Sobkowski wrote:

> At 10:04 19.05.00 +0200, Wojciech Szczepankiewicz
> <wojtex_at_zeus.polsl.gliwice.pl> wrote:
> >Daltego, ze odczyn napoju jest kwasny, a jony H+ katalizuja hydrolize
> >sacharozy.
> >Kwasowosc tego napoju jest wywolana obecnoscia kwasu fosforowego(V) oraz
> >czesciowo tlenkiem wegla(IV).
> Eeee, podczas gotowania to tego dwutlenku węgla nie pozostaje zbyt wiele w
> roztworze! :-)
>
> Michał
>

Spodziewalem sie tej uwagi i zgadzam sie z nia oczywiscie. Wojtek

--
* Wojciech Szczepankiewicz
* Silesian Technical University, Gliwice, Poland
* mailto:wojtex_at_polsl.gliwice.pl
* http://zeus.polsl.gliwice.pl/~wojtex

To archiwum zostało wygenerowane przez hypermail 2.1.7 : Thu 08 May 2003 - 14:48:05 MET DST