Autor: Pawel Krawczyk (kravietz_at_pipeta.chemia.pk.edu.pl)
Data: Tue 23 Jul 1996 - 22:43:15 MET DST



On Tue, 23 Jul 1996, Andrzej Kasperowicz wrote:

> > Nawiasem mowiac, tanina jest calkiem niezlym lepiszczem w ogole. Nie wi=
em
> Naprawde? Dlaczego? A dekstryna... bylaby tu zla?

Tanina wykazuje te specyficzna chyba wlasciwosc, ze bardzo silnie wiaze rozpuszczalniki organiczne. "Odkrylem" ten fakt przypadkowo, potem znalazlem potwierdzenie w Struszynskim ("Jakosciowa analiza organiczna"). Najlepiej wychodzi to z acetonem. Po dodaniu tegoz tanina rozplywa sie tworzac miodopodobna mase, bardzo lepka. Dlugo schnie tworzac twarda skorupke.

> > czy pamietasz te kule z dodatkiem Mg/Fe ktore w powietrzu rozrywaly sie
> > na kilka swiecacych kawalkow?
> Rzuc troche szczegolow... my (reszta chemfanu :)) nie pamietamy, bo niby=
=20
> skad...

To byly kule o roznych skladach - np. azotan baru, (nad)chlorany z weglem, cukrem, i spora iloscia metali: zelaza (proszek sredniej grubosci), aluminium (pyl), magnez (proszek+wiory). Do tego kilka procent wagowych taniny, zarabia sie acetonem i formuje kulki o =B6rednicy 3-4 cm. Schn=B1 przez kilka-kilkana=B6cie godzin. Patent w sumie bardzo prosty, ale =B3adni= e
wygl=B1da. Eksperymentowali=B6my jeszcze z r=F3=BFnymi kombinacjami: jw z mieszaniny na p=B3omie=F1 barwny, kilka warstw itp. ale z tego ju=BF niew= iele
pami=EAtam.

--
Pawel Krawczyk, Krakow, Poland . Politechnika Krakowska . Fido 2:486/19.19 http://pipeta.chemia.pk.edu.pl/~kravietz/ . PGP mail welcome .


To archiwum zostało wygenerowane przez hypermail 2.1.7 : Thu 08 May 2003 - 14:17:05 MET DST